Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i ostala pitanja Miroslav Lajčak objavio da, iako mu se mandat uskoro završava, na molbu visokog predsatvnika EU za spoljnu politiku i bezbednost, Žozepa Borelja, ostaje na toj funkciji specijalnog izaslanika za dijalog do kraja januara sledeće godine.

On je ovo izjavio prilikom posete Prištini, gde je razgovarao sa glavnim prištinskim pregovaračem, Besnikom Bislijimijem.

Lajčak je tom prilikom napomenuo da i pored isteka mandata ovo nije njegova poslednja zvanična poseta Kosovu i Metohiji.

"Ne mogu reći da je ovo poslednja poseta, jer kao što sam već kazao, zamoljen sam da ostanem do januara", rekao je Lajčak.

Podsetimo, polovinom aprila šef evropske diplomatije Žozep Borelj imenovao je nove šefove delegacija EU u 44 zemlje, uključujući Zapadni Balkan. Tada je objavljeno da specijalni predstavnik za dijalog Beograda i Prištine, slovački diplomata Miroslav Lajčak imenovan za novog ambasadora EU u Švajcarskoj.

Inače, novog visokog predstavnika EU, koji je i šef diplomatije Unije, bira Evropski Parlament u okviru izbora EU Komisije, a na osnovu predloga Evropskog Saveta. Izbor Komesara planiran je za jesen, ali može biti ubrzan ukoliko politički dogovori budu postignuti ranije.

Visoki predstavnik EU potom imenuje svoje specijalne predstavnike, pa i onog koji će se baviti dijalogom Beograda i Prištine.

(EUpravo zato)