Rumunija je poslednja koja je najavila svoju podršku pošto se rumunski predsednik Klaus Johanis povukao iz trke za novog generalnog sekretara Alijanse, tako je Rute obezbedio podršku svih zemalja članica NATO-a za preuzimanje funkcije generalnog sekretara.

Prema pisanju lista Politico, pet glavnih izazova sa kojima će se Rute suočiti kada preuzme funkciju generalnog sekretara NATO su mogućim povratak Donalda Trampa u Belu kuću, pitanje vojne podrške Ukrajini, evropski lideri naklonjeni ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, pritužbe iz istočnog bloka i nedostatak sredstava za odbranu, piše Politiko.

Mogući povratak Trampa u Belu kuću

Rute će se, pre svega, suočiti sa mogućim povratkom na vlast bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa. Problem je to što je on skeptičan prema NATO, a tokom kampanje je zapretio da će prekinuti američku pomoć Ukrajini ako se vrati u Belu kuću, što bi moglo da nanese ozbiljan udarac kredibilitetu NATO saveznika u pomaganju Ukrajini u odbrani od Rusije. Sad je inače, daleko najveći donator vojne pomoći Kijevu.

Takođe, ukoliko  ponovo postane predsednik, on će skoro sigurno poremetiti plan NATO da pripremi Ukrajinu za buduće članstvo u Alijansi, dodaje Politiko.

Ovaj list podseća kako je Tramp rekao za ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da je možda "najveći trgovac od bilo kog političara koji je ikada živeo" jer je nedavno otišao iz SAD sa 60 milijardi dolara, a po dolasku u Ukrajinu rekao da mu treba još toliko.

Pomoć Ukrajini za odbranu u toku zime

Drugi izazov za Rutea biće upravo pitanje podrške Ukrajini jer, čim stupi na funkciju, Kijev će ga zvati u pomoć s približavanjem zime.

Rusija je u prethodnom periodu pojačala napade protiv ukrajinskih termoelektrana i brana, a Stoltenberg (sadašnji šef NATO-a) kaže da ključ leži u više sistema protivvazduhoplovne odbrane koji bi mogli da zaštite elektroenergetsku infrastrukturu, kao i osoblje za održavanje koje radi na popravci oštećenih objekata. Zemlje NATO-a pa i Ruteova Holandija se bore da izgrade PVO sisteme.

Međutim, Evropa nema toliko toga da pošalje, napredak u SAD je odložen u Kongresu, a zemlje koje su blizu Rusiji manje su nego voljne da se odreknu svojih vazdušnih štitova, napominje Politiko.

Članice treba više da troše na odbranu

Treći izazov za Rutea biće da primora NATO članice da više troše za odbranu, a južnoevropske nacije su one sa najmanjim budžetom za vojsku.

NATO je ove nedelje proslavio rekordan broj od 23 saveznika koji su dostigli cilj izdvajanja dva odsto BDP za potrošnju na odbranu, ali to znači da trećina Alijanse još ne ostvaruje taj cilj, iako je on zacrtan pre 10 godina.

Neki i nisu oduševljeni Ruteom

Kao četvrti izazov pred Ruteom navodi se da zemlje na granici sa Rusijom nisu njegovi najveći obožavatelji.

Politico podseća da su oni bili ljuti zbog niske potrošnje Holandije za odbranu i da su posebno uznemireni zbog toga što je glavna uloga u NATO uvek išla zapadnim i severnim evropskim zemljama.

Tako estonska premijerka Kaja Kalas nije ušla u trku za generalnog sekretara NATO jer joj je rečeno da neće dobiti podršku zemalja kao što su SAD, Francuska i Nemačka, a rumunski predsednik Klaus Johanis dobio je samo podršku Mađarske.

Zemlje istočnog krila sada će verovatno tražiti bolju zastupljenost na sekundarnom nivou NATO, odnosno mesto zamenika generalnog sekretara ili njegovog pomoćnika,tako da Rutea očekuje pritisak da na to mesto postavi nekoga iz istočnih zemalja, ocenjuje Politiko.

Lideri naklonjeni Putinu

Peti izazov za Rutea predstavljaće evropski lideri koji su naklonjeni Putinu.

"Nije samo Tramp taj kojeg će Rute morati da ubedi da NATO ostane živ i zdrav. Širom Evrope cvetaju prema NATO-u skeptične i krajnje desničarske stranke koje vole Putina", tvrdi Politiko.

Kao primer navodi Francusku koja je na pragu parlamentarnih izbora koji bi mogli da dovedu do velikih dobitaka krajnje desničarskog Nacionalnog okupljanja Marin Le Pen. Ovo je primoralo Stoltenberga da uputi molbu Parizu da održi NATO jakim.

Svakako ni sam početak mandata, ali ni kasniji izazovi sa kojima se bude borio, Rutea će držati opreznim i budnim, a kako zaključuje Politico, posao mu neće biti monoton.

(M.A./EUpravo zato/ Politico/rts.rs)