Lajčak je Gutereša uputio u svoj rad i istakao da ceni Guterešovo razumevanje politike Zapadnog Balkana.

''Imao sam priliku da ga informišem o svom tekućem radu i zahvalan sam na njegovom velikom interesovanju i dubokom razumevanju razvoja događaja na Zapadnom Balkanu'', poručio je Lajčak na društvenoj platformi X.

On je sa Fransisom razgovarao o predstojećem radu Generalne skupštine. Lajčak je ovu diskusiju opisao kao ''pravovremenu i korisnu'' u trenutku kada je ''Zapadni Balkan istaknutiji na dnevnom redu'' Generalne skupštine UN.

Prethodno se Lajčak sastao i sa specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, a sastanak je ocenio kao "veoma produktivan".

"Imao sam veoma produktivan sastanak sa američkim specijalnim izaslanikom Eskobarom, upuštajući se u neke dubinske diskusije", naveo je Lajčak, takođe na društvenoj mreži X.

Sumirajući nedelju tokom koje je održana još jedna runda pregovora sa glavnim pregovaračima Beograda i Prištine, Petrom Petkovićem i Besnikom Bisljimijem u Briselu, Lajčak je naveo da je izneo kompromisan predlog za rešenje pitanja upotrebe dinara na Kosovu i Metohiji i poručio da se raduje konstruktivnim povratnim predlozima dve strane.

"Naš fokus ostaje na pronalaženju obostrano korisnog rešenja za one na koje utiče uredba Centralne banke Kosova o gotovinskom poslovanju. Nakon opsežnih razgovora i pažljivog slušanja obe strane, moj tim i ja smo izneli kompromisni predlog. Radujem se njihovim konstruktivnim povratnim informacijama dok radimo na pronalaženju načina za napredovanje", naveo je Lajčak.

(M.A./EUpravo zato/RTS)