Srbin Konstantin Dobrilović, visokorangirani kandidat Slobodarske partije Austrije (FPÖ) na predstojećim izborima u Evropskoj uniji za Evropski parlament, nalazi na 11. mestu liste čiji je nosilac Harald Vilimski.

Dobrilović je jedini kandidat srpskog porekla u Austriji koji je visokopozicioniran na nekoj izbornoj listi od gotovo svih stranaka koje učestvuju na ovim izborima.

"Evropska unija budućnosti može biti samo zajednica suverenih nacionalnih država koja svojim građanima garantuju mir, sigurnost, slobodu i prosperitet. Mi u Slobodarskoj partiji Austrije zalažemo se za zdrav patriotizam, da svaka zemlja, pre svega, treba da bude okrenuta potrebama svojih građana. Ako pogledamo današnju Evropsku uniju, ona je prestala da se bavi pitanjima građana, isključivo se bavi imaginarnim i nebitinim stvarima", navodi Dobrilović, prenosi Kurir.

Ko je on?

Konstantin Dobrilović poreklom je sa Romanije u Republici Srpskoj.

Rođen je u nemačkom Minsteru (pokrajina Severna Vestfalija) a već od radnih dvehiljaditih godina živi u Beču. Bogosloviju je učio u Sremskim Karlovcima. Od 2008. godine je u Slobodarskoj partiji Austrije

Kako dodaje, zato je važno da se svaka država usresredi na sebe i svoje građane i onda kao takva deluje u okviru zajednice koju čini Evropska unija.

"Ovaj princip zdravog patriotizma je vrlo važan za svakog pripadnika srpske dijaspore u Austriji, jer se i prosperitet Austrije, kada je više okrenuta sebi, a ne 'superdržavi Evropi', tiče i Srpkinja i Srba koji žive u alpskoj republici".

On dodaje da je Srbija pokazala kako se to radi.

 "Naša matica, država Srbija, odavno je pokazala kako se to radi, šta je patriotizam i kako se brane i zastupaju interesi sopstvene države. Kao neko ko je zadužen za odnose i pitanja Zapadnog Balkana, smatram da je Srbija ozbiljna država koja je u poslednjoj deceniji pokazala da joj je prema planovima, ekonomskom razvitku i svim drugim pravno-državničkim elementima odavno mesto u evropskoj porodici", dodaje Dobrilović.

Na izborima koji se održavaju od 6. do 9. juna, oko 400 miliona glasača u Evrpskoj uniji dobija mogućnost da izabere 720 novih poslanika Evropskog parlamenta.

Podsetimo, Srbi su posle Nemaca i Rumuna treća najbrojnija grupacija stranog stanovništva u Austriji. Sa srpskim državljanstvom u Austriji je više od 120.000 Srba. Ako se uzme u obzir i broj Srba sa austrijskim državljanstvom, u ovoj zemlji živi oko 300.000 ljudi srpskog porekla. Ovo znači da Dobrilović ima šanse da postane poslanik.

(JA/EUpravo zato/Kurir)