Dok sat odbrojava do otvaranja birališta 6. juna, otkrivamo vam koje su to najčudnije izborne liste na izborima EU za koje bi se Evropljani mogli odlučiti na biralištima.

Mnoge od njih, na zabavan način pokušavaju da skrenu pažnju na važna životna pitanja, dok druge priznaju da su samo "zabavne" i da od izbora ne očekuju mnogo.

Za izmišljeni jezik

Glasači u Francuskoj mogu da glasaju za esperanto partiju Demokratija Evrope. To je kampanja koja nastoji da doda veštački jezik, izmišljen 1887, na spisak od 24 zvanična jezika bloka.

"Tela EU funkcionišu skoro isključivo na engleskom", navodi se u dokumentima na sajtu stranke.

"Evropsko stanovništvo je odsečeno od svojih lidera", smatraju oni i nude drugačije rešenje.

Da li je nedostatak esperanta zaista razlog zašto se birači osećaju odvojeno od Brisela? U 2019. tako je mislilo 18.587 članova francuskog biračkog tela, što je stranku podržavalo 0,08% ukupnog nacionalnog broja glasača.

Postala je jedna od 28 partija u Francuskoj, ali nisu osvojili nijednog poslanika, uključujući grupe koje promovišu prava životinja, revolucionarni komunizam i izlazak Francuske iz EU.

Ipak, ne možemo a da ne poželimo „bonsancon" penzionisanoj državnoj službenici Laure Patas d'Illiers, koja je ove godine na čelu liste esperanta.

Žurka za milenijume

Širom Evrope partijski stratezi pokušavaju da utvrde koji argumenti "pale" kod mladih ili starih.

Sada, postoji partija za milenijale - ne generaciju glasača rođenu na prelazu prošlog milenijuma, već one koji se nadaju da će biti u sledećem, 3000. godine.

Pored mejnstrim partija kao što su demohrišćani i socijalisti, birači u Nemačkoj mogu da biraju između mnoštva opcija posvećenih vegetarijanstvu, humanizmu i pravima životinja.

Ili bi se mogli okupiti za zabavu sa još većim interesom, posvećenu biomedicinskim istraživanjima podmlađivanja ili potpunom zaustavljanju procesa starenja.

Na veb-sajtu "Partei fur schulmedizinische Verjungungsforschung" navodi se da će ulagati 40 milijardi evra godišnje EU kako bi se obezbedio "neograničen zdrav život za sve", obećavajući Evropljanima šansu za životni vek hiljadama godina.

Ko želi da živi zauvek? Valjda ćemo to saznati u junu.

Ne glasajte za nas

Ako ne volite da glasate da biste postali Metuzalem, mogli biste jednostavno - ne glasati. Zaista, to je uglavnom moto jedne od opskurnijih opcija EU.

U Češkoj postoji partija "Ne glasajte za nas" - i njena poruka može se pokazati nažalost popularnom.

Na poslednjim izborima za EU ​​2019. zabeležen je rekordan odziv, koji se pripisuje porastu interesovanja među mlađim glasačima. Ali skoro polovina biračkog tela odlučila je da ostane kod kuće, što ukazuje na manji entuzijazam o pitanjima EU u poređenju sa nacionalnim anketama.

Puni naziv češkog "Nechceme Vase Hlasi" usmerava korisnike na veb lokaciju na kojoj se proglašavaju prednosti "anarhokapitalizma" - libertarijanske političke teorije koja se zalaže za povlačenje državne regulative kako bi se obezbedila sloboda.

Glasajte za zlu kokošku 

Češka antipartija nije jedina koja je na izborima i koja nije sasvim ozbiljna u pogledu toga da bude izabrana.

Švedska "Ond Kickling Partiet", ili "Evil Chicken Party", jedna je od izvanrednih 114 grupa koje se takmiče za 21 mesto u Evropskom parlamentu.

"U početku je Zla kokoška bila neka vrsta interne šale", rekao je za Euronews Svante Strokirk, osnivač stranke koji je na vrhu njene izborne liste.

"Ne sećam se tačno zašto, ali nekako se promenilo", kazao je on.

Iako stranka ima neke političke ideje, od reforme autorskih prava do izbornih pravila, čini se da je Strokirk više zainteresovan da testira koliko je lako bilo formalno se registrovati kao kandidat. U Švedskoj je to prilično lako, kako se čini.

Nada se da će dobiti preko 100 glasova, što bi bio značajan porast u odnosu na 39 kokošaka koje su dobili na nedavnim nacionalnim izborima, ali to još uvek ne bi bilo dovoljno da bude izabran za poslanika u Evropskom parlamentu, a ne brine se da će odvratiti pažnju ozbiljnijih igrača.

"Ako ste neko ko želi da glasa za Partiju Zle kokoške, mislim da ionako ne biste glasali, ili vas nije toliko briga za koga glasate", rekao je on.

Kaže da nije baš siguran da li želi da postane poslanik u Evropskom parlamentu, ali priznaje da bi to "bilo super".

"Nisam otišao toliko daleko da pogledam cene nekretnina u Briselu", dodao je ovaj kandidat.

Ili za dvorepog psa

Ponekad, u politici, ono što počinje humorom može završiti smrtno ozbiljno.

Prema nedavnoj anketi Euronews-a, italijanski Pokret pet zvezdica, koji je osnovao satiričar Bepe Grilo, ovog juna predviđa da će osvojiti 16 od 76 mesta u Italiji.

Partija Pasa sa dva repa, koja je počela u Segedinu, u Mađarskoj, pre skoro dvadeset godina, nameravala je da ismeje tradicionalnu politiku kroz duhovite umetničke vratolomije, ali sada kaže da je to mnogo više od šale.

Iako se stranka ne slaže, vodeća kandidatkinja Marieta Le rekla je da Dvorepi psi "skreću pažnju na probleme u javnom životu i politici" putem "dugoročnog razmišljanja zasnovanog na zajednici".

Navedena pitanja od polomljenih trotoara do korupcije, a kako ističu, svakako postoji mnogo problema na koje treba skrenuti pažnju.

Desničarski lider Viktor Orban, koji je na vlasti od 2010. godine, osuđen je zbog klizanja u autokratiju, a poslanici Evropskog parlamenta navode zabrinutost zbog nezavisnosti pravosuđa i slobode medija.

Rastu nade u vezi sa alternativama kao što je Peter Magiar, bivši Orbanov insajder koji ima 12 kandidata za poslanike u Evropskom parlamentu i koji naglo raste u anketama.

Ali Le je uverena da će njena stranka dobiti najmanje jednog poslanika EU i u pregovorima je da se pridruži parlamentarnoj grupi Zelenih ako to učini.

"Ne trebaju nam mesije, potrebne su nam hiljade ljudi koji će lopatati kako bi ovu zemlju učinili boljim mestom", rekla je ona.

"Mi smo zabavna stranka - a druge su vicevi", smatra ona.

Partijska partija

Možda najpoznatija, i po većini merila uspešna, protestna partija je iz Nemačke, nazvana jednostavno "Die Partei".

Ovog juna, komičar i osnivač Martin Soneborn želi da dobije treći mandat u Evropskom parlamentu, sa manifestom koji uključuje obećanje da će se obnoviti Berlinski zid i ograničiti cene piva i ćevapa.

Prema sajtu parlamenta, tokom svojih deset godina kao poslanik u Evropskom parlamentu, Soneborn nije napisao nijedan izveštaj, ključni alat koji zakonodavci koriste za izmene zakonodavstva EU ili pozivanje na političke promene.

Soneborn je za Euronews istakao da podiže veo sa neprozirnih institucija EU i takođe navodi intervencije o ozbiljnijim pitanjima, kao što je način na koji je Evropska komisija pregovarala o ugovorima o vakcinama i problematičnim odnosima bloka sa Azerbejdžanom.

"Čini se da se milionima građana koji prate moje govore na internetu do sada sviđaju", rekao je Soneborn.

"Ključno je da ne biramo ponovo stranke koje su dovele Evropu u rat i krizu", zaključio je on.

(M.A./EUpravo zato/Euronews.com)