"Tim Evropa" će zastupati interese kompanija sa evropskim kapitalom u Srbiji i zajednički pokretati buduće aktivnosti.

Sanja Ivanić, direktorka Francusko-srpske komore, jedna od članica "Tima Evropa" navodi da se ovaj tim sastoji od 13 evropskih poslovnih udruženja, koja predstavljaju 16 evropskih zemalja.

To su udruženja koje predstavljaju Francusku, Nemačku, Italiju, Belgiju, Hrvatsku, Sloveniju, Holandiju, Poljsku, Norvešku, Švedsku, Dansku, Finsku, Veliku Britaniju i Švajcarsku.

Prema njenim rečima, te komore zastupaju minimum pet hiljada kompanija iz evropskih zemalja koje posluju u Srbiji i one zapošljavaju preko 250.000 radnika.

Naših 13 udruženja, broji više od 2.000 članova.

O daljim koracima, Ivanićeva kaže da sada sledi izbor članice koja će narednih godinu dana obavljati dužnost sekretara, kao i osobe koja će biti generalni sekretar i portparol.

Zatim je zadatak tima planiranje i dogovor daljih koraka i zadataka, kroz osnivanje i rad različitih komiteta koja će razgovarati o prioritetima.

"Tim Evropa" biće jedna platforma za zajedničko nastupanje, pokretanja inicijativa i aktivnosti, što će pomoći da se glas članica čuje jače i dalje, pojašnjava ona.

"Zbog ogromnog broja kompanija koje mi predstavljamo, imaćemo i daleko lakši pristup i državnoj administraciji, a i veći uticaj", dodaje Ivanićeva.

Kako komore evropskih zemlja u Srbiji sarađuju već duži niz godina, ovo će biti nastavak te saradnje, navodi Ivanić.

"Zaključili smo da naša preduzeća imaju iste interese i ista pitanja kada se radi o saradnji sa državom", kaže ona i dodaje:

"Godinama organizujemo i zajedničke sastanke jer logično je kada preduzeća imaju neke upite prema, na primer, Poreskoj upravi, oni su vrlo slični i kad se radi i o nemačkim i o francuskim o italijanskim i srpskim kompanijama".

Ona je dodala da je zajednički interes i integracija Srbije u jedinstveno evropsko tržište, unapređenje poslovnog ambijenta u smislu rada na konkurentnosti i osnaživanju i domaćih i stranih preduzeća, pa je, kako ističe, bilo logično da se ta saradnja nastavi kroz osnivanje ovakvog tela koje će da govori u ime svih.

"Tim Evropa" će imati ključnu ulogu u daljem približavanju Srbije evropskim normama i standardima, što će uticati i na pospešivanje ekonomskog rasta, a to će se onda, ističe, preliti i na sve sfere života, smatra Ivanić.

Osnivanje Tima Evropa
EUpravo zato/Milena Antonijević Osnivanje Tima Evropa

Ističe da je naš cilj održivi rast i održivi razvoj u Srbiji i to je ključno za sve kompanije koje posluju u Srbiji, bilo da one imaju strani ili domaći kapital, a tu je i samo podizanje konkurentnosti.

"Sve naše kompanije koje dolaze iz evropskih zemalja donose evropske standarde poslovanja i to se naravno preliva i na domeće kompanije, tako da su sve naše kompanije u stvari odgovorni lokalni akteri", zaključuje predsednica Francusko-srpske privredne komore.

(M.A./EUpravo zato/RTS)