U Briselu se održava predizborna debata pet od 11 vodećih kandidata za predsednika Evropske komisije, jedne od najvažnijih funkcija u Evropskoj uniji. U debati učestvuju Ursula fon der Lajen iz Evropske narodne partije (EPP), Valter Bajer (Evropska levica, Austrija), Sandro Gozi (Obnovi Evropu, Italija), Teri Rajnke (Evropski Zeleni, Nemačka) i Nikolas Šmit ( Evropski socijalisti, Luksemburg).

Debata je posvećena ekonomiji i radnim mestima, odbrani i bezbednosti, demokratiji i liderstvu, migracijama i granicama, inovacijama i tehnologiji.

Imenovanje moraju da potvrde poslanici Evropskog parlamenta

Prema sistemu vodećeg kandidata, svaka politička grupa predlaže jednog ili više kandidata za mesto predsednika Evropske komisije, ali kandidat stranke koja je dobila najviše poslanika u Evropskom parlamentu postaje predsednik Komisije.

Ovaj sistem od početka počiva na klimavim pravnim osnovama, s obzirom na to da ne postoji direktna veza između rezultata izbora i imenovanja predsednika Komisije.

Prema Ugovoru o EU, predsednika Komisije kvalifikovanom većinom imenuje Evropski savet (šef države ili vlada države članice), koji mora uzeti u obzir ishod izbora za Evropski parlament, ali ovo imenovanje moraju da potvrde poslanici Evropskog parlamenta većinom glasova.

Ovaj sistem za izbor predsednika Komisije je prvi put primenjen 2014. godine, kada je za ovu funkciju izabran Žan-Klod Junker, koji je bio kandidat Evropske narodne partije. Ipak, već na sledećim izborima se od toga odustalo, a Evropski savet je imenovao Ursulu fon der Lajen, koja nije bila vodeći kandidat. Fon der Lajen je na tim izvorima osvojila tesnu većinu. 

Debatu organizuje EBU

Inače, od deset evropskih političkih partija, njih devet nominovalo je ukupno 11 vodećih kandidata. Evropski konzervativci i reformisti (ECR) protive se konceptu vodećih kandidata i nikog nisu nominovali.

Debatu organizuje Evropska radiodifuzna unija (EBU), u saradnji sa Evropskim parlamentom i evropskim političkim partijama. Debata će se održati u plenarnoj sali Evropskog parlamenta u Briselu, a vodiće se na engleskom jeziku uz prevode na sve zvanične jezike EU.

Diskusiju moderira Martin Rezniček sa češke televizije i Anelis Beck sa belgijske TV VRT na holandskom jeziku. Pored moderatora, pitanja može da postavlja publika u sali, kao i oni koji će diskusiju pratiti putem interneta, ali i pitanja putem društvenih mreža.

(JA/EUpravo zato/Index)