Aplikacija "Tiktok lajt" mogla bi da bude suspendovana u Evropskoj uniji ako vlasnici te društvene platforme ne pruže zadovoljavajuće informacije o uticaju nove funkcijena mentalno stanje korisnika, saopštila je Evropska komisija (EK).

Ova apliakcija sporna je, kako piše CNN, jer nagrađuje korisnike za angažovanje sa TikTok sadržajem i funkcijama aplikacije i to – novcem.

Zvaničnici EU strahuju da bi ova funkcija mogla da se koristi da se korisnici "TikTok lajta" pretvore u zavisnike koji ne mogu da prestanu da koriste aplikaciju i opisali su je kao "eksperiment" na nesvesnim građanima Evropske unije u Španiji i Francuskoj gde je "Tiktok lajt" postao dostupan.

Saopštenje Evropske unije označava drugu veliku istragu bloka u vezi sa TikTokom i fokusira se posebno na "TikTok lajt" i ono što su zvaničnici rekli da su rizici od ozbiljne štete po mentalno zdravlje korisnika.

Ovaj potez dolazi nekoliko dana nakon što je Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio zakon koji bi na kraju mogao zabraniti da zabrani TikTok u Sjedinjenim Američkim Državama zbog zabrinutosti za nacionalnu sigurnost.

Najnovija istraga EU predstavlja prvi put da su zvaničnici Komisije povećali svoju moć koristeći određene nove alate koji su im dodeljeni u skladu sa dalekosežnim novim evropskim zakonom koji reguliše onlajn platforme, Zakonom o digitalnim uslugama (DSA).

"Ovo je demonstracija činjenice da kada kažemo da je zaštita manjina prioritet prema DSA, to zaista mislimo", rekao je zvaničnik Evropske komisije novinarima u ponedeljak.

"Razočarani smo ovom odlukom. "TikTok lajt" centar za nagrade nije dostupan mlađima od 18 godina, a postoji dnevno ograničenje za gledanje video zapisa. Nastavićemo razgovore sa Komisijom ", rekao je portparol TikToka u odgovoru na upozorenja EU.

Kazne - ako se optužbe dokažu kao tačne

Evropska komisija saopštila je da je TikToku dala 48 sati da odbrani svoj program nagrađivanja pred zvaničnicima EU, nakon čega bi TikToku moglo biti naloženo da suspenduje funkciju nagrađivanja u "TikTok lajtu" kao hitnu privremenu meru. Odluka da se naredi suspenzija mogla bi da stigne već u četvrtak, rekli su zvaničnici Komisije novinarima tokom konferencijskog poziva. Suspenzija bi mogla da traje 60 dana i da se više puta obnavlja.

Pored toga, TikTok bi mogao biti kažnjen zbog toga što nije pružio informacije koje duguje Komisiji o ogransku svoje aplikacije, o "TikTok lajtu", uključujući izveštaj o proceni rizika i poseban izveštaj u kojem su navedeni koraci koje je kompanija preduzela da smanji te rizike. Zvaničnici EU su prvi put poslali zahtev za informacijama prošle nedelje. To je odvojeno od druge istrage DSA o TikTok-u koja je takođe aktuelna i pokrenuta u februaru, zbog pristupa kompanije prema štetnosti korisnika uopšte.

Ako do utorka ne predaju procenu rizika "TikTik lajta" i izveštaj o ublažavanju rizika do 3. maja, to može dovesti do kazni do jedan odsto TikTok-ovog globalnog godišnjeg prihoda i "periodičnih kazni" do pet odsto TikTok-ovog prosečnog dnevnog prihoda, saopštila je Komisija.

TikTok bi se mogao suočiti sa dodatnim kaznama do šest odsto svog globalnog godišnjeg prihoda ako se utvrdi da su karakteristike "TikTok lajta" koje Komisija istražuje kršenje DSA.

(JA/EUpravo zato)