Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović najavila je da će, nakon gašenja požara na deponiji Duboko kod Užica, ta lokacija postati regionalni centar za devet lokalnih samouprava i da je za to izdvojeno 30 miliona evra.

Očekuje da će radovi početi u septembru.

Kako je dodala, tokom kampanje "Sarađuj, ne zagađuj" biće uklonjeno 1.100 smetlišta širom Srbije.

Na deponiji Duboko je nedavno ugašen požar koji je bio aktivan nekoliko dana, ali je i pre toga rađeno na modernizaciji centra.

U modernizaciju Dubokog će biti uloženo 30 miliona evra, a ministarka je istakla da su sredstva obezbeđena, kao i da se trenutno bira izvođač radova.

Prema njenim rečima, trenutno punim kapacitetom radi samo regionalni centar u Subotici, a planirana je i gradnja u Kaleniću kod Uba. Uskoro počinju radovi i u Somboru.

Lokacija Duboko bi trebalo da bude proširena i sanirana, a biće napravljeno postrojenje za prikupljanje gasa, pošto je paljenje gasa jedan od glavnih uzroka požara na odlagalištima smeća.

"Uklonićemo 1.100 smetlišta širom Srbije"

Kada je reč o kampanji "Sarađuj, ne zagađuj", ministarka je poručila da je kampanja uspešna ako svako od nas oseti odgovornost, i ako se svest kod građana probudi i u najmanjoj meri.

"Mi kao Ministarstvo ostavljamo značajna sredstva za uklanjanje smetlišta i deponija manjeg obima širom Srbije. Već ćemo sa završetkom ove kampanje ukloniti 1.100 smetlišta i svakako da nam se taj broj smanjuje u odnosu na onaj koji smo imali pre nekoliko godina od 2.500", navela je.

(EUpravo Zato/RTS)