Zakonom o potpunoj dekarbonizaciji industrije, EU namerava da podigne konkurentnost i istrajnost industrijske baze, podrži otvaranje kvalitetnih radnih mesta i omogući radnoj snazi da unapredi veštine.

Savet Evropske unije je dao finalno zeleno svetlo za mere za jačanje industrijskog ekosistema u domenu tehnologija bez neto emisija gasova s efektom staklene bašte.

Zakon o potpunoj dekarbonizaciji industrije uvodi podršku za izgradnju postrojenja neophodnih za postizanje klimatskih i energetskih ciljeva.

Njegov cilj je i da učini EU predvodnicom u zelenim tehnologijama u industrijskoj proizvodnji.

Ambicija je da se smanji zavisnost evropskog trgovinskog bloka od individualnih inostranih snabdevača, kao i da doprinese stvaranju strateške autonomije, te da podstakne privredni rast i zapošljavanje.

Zajedno sa kontroverznim Zakonom o kritičnim sirovinama (CRMA) i reformom strukture tržišta električne energije i gasa, NZIA je deo Industrijskog plana za zeleni dogovor, kojeg je Evropska komisija zvanično lansirala u februaru prošle godine.

To je i odgovor na ogromne subvencije za dekarbonizaciju u SAD kroz njihov Zakon o obaranju inflacije, kao i na dominaciju Kine u brojnim sektorima na svetskom nivou.

Vetar u leđa zelenim tehnologijama

Evropski parlament, Evropska komisija i Savet EU dogovorili su se o stvaranju povoljnih uslova za investiranje u zelene tehnologije.

NZIA pojednostavljuje postupak izdavanja dozvola za strateške projekte i omogućava pristup strateških tehnoloških proizvoda tržištu.

Mere treba da unaprede veštine evropske radne snage i daju podstrek inovacijama, sa ambicijom EU da najkasnije 2040. osvoji ukupno 15 odsto svetske proizvodnje sektora u čijim aktivnostima neto emisije iznose nula.

Ciljani udeo proizvodnog kapaciteta tehnologija sa neto nula emisija, poput solarnih panela, vetroturbina, baterija i toplotnih pumpi, iznosi 40 odsto domaće potražnje. Druga ambicija je da udeo u svetskoj proizvodnji do 2040. dostigne 15 procenata.

Zakon o potpunoj dekarbonizaciji industrije sadrži odredbu po kojoj najkasnije 2030. EU treba da dostigne godišnji kapacitet skladištenja ugljen-dioksida u geološkim strukturama od 50 miliona tona.

Sprečavanje zavisnosti 

Kako je istakla Evropska komisija, ujednačavanjem i transparentnošću poslovnog ambijenta za proizvodnju u domenu zelenih tehnologija, novi zakon će povećati konkurentnost i istrajnost domaće industrijske baze i uvesti podršku otvaranju kvalitetnih radnih mesta te unapređivanju veština radne snage.

„Podizanjem domaće proizvodnje u EU u oblasti tehnologija sa nula neto emisija, NZIA će umanjiti rizik da zamenimo zavisnost od fosilnih goriva tehnološkom zavisnošću od spoljnih aktera", navodi EK.

Države članice sada mogu da određene projekte proglase strateškim i tako podstaknu razvoj zelenih tehnologija, proizvodnju i plasman energije i proizvoda kao što su fotonaponski paneli, vetroturbine, toplotne pumpe, zatim nuklearnih centrala, vodonika, baterijskih sistema za skladištenje energije i rešenja za elektromrežu.

Podrška je omogućena i energetski intenzivnoj industriji komponenata za zelene tehnologije koja investira u dekarbonizaciju, pogotovo u sektorima čelika, hemikalija i cementa.

(M.A./EUpravo zato/balkangreenenergynews.com)