Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović Handanović potpisala je u Londonu dva dokumenta sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) o podršci ulaganjima u oblasti obnovljivih izvora energije u Srbiji.

Đedović Handanović je Sporazum o bespovratnim sredstvima u vrednosti od tri miliona evra u okviru projekta "Obnovljivi izvori energije u sistemima daljinskog grejanja u Srbiji", koji Ministarstvo realizuje u saradnji sa EBRD-om i gradovima i opštinama širom Srbije, potpisala u okviru Investicionog samita Zapadnog Balkana, u sedištu te banke u Londonu.

Ministarka je istakla da je projekat ukupne vrednosti 40,5 miliona evra, od kojih 10,5 miliona čine bespovratna sredstva, i da se njime planira uvođenje OIE u sektor daljinskog grejanja u 10 lokalnih samouprava korišćenjem, između ostalog, solarnih kolektora, toplotnih pumpi i geotermalnih izvora.

Ona je objasnila da je planirano da se u Bogatiću kotlarnica na ugalj zameni geotermalnom energijom za grejanje, a u Novom Pazaru toplotnom pumpom koja koristi otpadnu toplotu iz vodovoda, dok će u Kruševcu toplotna pumpa omogućiti da se toplota iz sistema za prečišćavanje otpadnih voda iskoristi u sistemu daljinskog grejanja.

"Realizacijom projekata koje planiramo sa EBRD-om udvostručili bismo proizvodnju toplotne energije iz OIE, uz značajno smanjenje emisije ugljen-dioksida", naglasila je ministarka, navodi se u saopštenju.

Težište saradnje biće na energetici

Đedović Handanović je navela da je potpisano Pismo o namerama između Ministarstva i EBRD-a, kojim je obezbeđena podrška te finansijske institucije i u drugom krugu aukcija za dodelu tržišnih premija za obnovljive izvore energije, koje će biti sprovedene u drugoj polovini godine.

Ona je podsetila na to da je Ministarstvo, zajedno sa EBRD-om, prošle godine uspešno sprovelo prve aukcije za OIE kojima je obezbeđeno približno 700 megavata iz novih zelenih elektrana na vetar i sunce, kao i investicije veće od milijardu evra.

Ministarka je objasnila da su te aukcije deo trogodišnjeg plana za obezbeđivanje najmanje 1.300 megavata novih kapaciteta iz OIE, dodavši da će se investitori nadmetati za tržišne premije za ukupno 400 megavata.

Prema njenim rečima, novim investicijama u OIE obezbediće se dodatni kapaciteti za proizvodnju električne energije, kroz investicije privatnog sektora, doprinoseći smanjenju emisije štetnih gasova, ali i većoj energetskoj sigurnosti.

Đedović Handanović je naglasila da je EBRD za našu zemlju veoma važan partner u energetskoj tranziciji, a da je Srbija među pet najvećih tržišta ove evropske finansijske institucije.

Težište saradnje u narednom periodu biće na energetici, što za Srbiju, pored povoljnih uslova finansiranja, znači i prenošenje najbolje evropske prakse u realizaciji projekata i razvoj sektora OIE na efikasan i održiv način, kao što predviđaju i naša strateška dokumenta, istakla je ona.

(JA/EUpravo zato)