Stanovnici grada u Nemačkoj saveznoj državi Hesen – Limburg na Lani, izglasali su na referendum isrebljenje populacije golubova koja broji oko 700 ptica

Naime, Gradsko veće Limburga na Lani odlučilo je u novembru 2023. da ubije gradske golubove, što je izazvalo kritike organizacija koje se bave dobrobiti životinja. Zato je pitanje stavljeno pred birače grada. Referendum je održan 9. juna, istog dana kada su održani izbori za Evropski parlament.

Više od 53 odsto stanovnika odobrilo je ubijanje golubova, izveštava Der Spiegel, sa ukupno 7.530 glasova za ‘da’.

"Današnji rezultat je bio nepredvidiv za nas. Građani su iskoristili svoje pravo i odlučili da se populacija golubova smanji uz pomoć sokolara", rekao je gradonačelnik Marijus Han.

Ova metoda uključuje namamljivanje ptica u zamku, omamljivanje udarcem drvenim štapom, a zatim lomljenje vratova. Istrebljivanje će se sprovoditi tokom sledeće dve godine.

Aktivisti za prava životinja užasnuti ovim planom

"Zar je moguće da ubijamo životinje samo zato što nas iritiraju ili su smetnja? To nije prihvatljivo", izjavila je prošle godine za britanski Sky News aktivistkinja u borbi za zaštitu golubova u Limburgu, Tanja Miler.

Kritičari takođe tvrde da, osim što je okrutno, ubijanje golubova nije efikasno jer će se preostale ptice razmnožavati i obnavljati populaciju. Neka istraživanja pokazuju da broj golubova može čak i porasti nakon što se poubijaju. To je bio slučaj u švajcarskom gradu Bazelu gde je usmrćeno oko 100.000 golubova svake godine, ali populacija je ostajala stabilna.

Grupa Pigeon Action pronašla je alternativno rešenje, sada poznato kao "Bazelski model", koje uključuje upozoravanje građana da ne hrane životinje i da postavljaju golubarnike iz kojih se jaja mogu lako ukloniti. Kao rezultat, populacija golubova i Bazelu smanjena je za 50 odsto u roku od četiri godine.

U bavarskom gradu Augsburg lokalna organizacija za dobrobit životinja nadzire nekoliko golubarnika, zamenjujući nova jaja lažnima kako bi kontrolisala brojnost. Mnogi drugi nemački gradovi, poput Kaiserslauterna, Ludwigshafena, Mainza, Pirmasensa i Zweibrückena, takođe pokušavaju slične metode.

(EUpravo zato/Jutarnji.hr)