Hrvatska obala i dalje je jedno od najlepših mesta za letovanje u Evropi, ali ove godine postaje i jedno od najskupljih. Tako bar kažu neki turisti.

Ima i onih koji smatraju da ni u Srbiji više ništa nije jeftino, a da je na hrvatskom primorju skuplja jedino možda riba.

Jedna naša sugrađanka je morala večeru da plati više od 200 evra, pa je izrazila nezadovoljstvo zbog ekstremnih cena, poredeći ih s povoljnijim opcijama u Grčkoj ili Crnoj Gori.

Uz stagnaciju broja gostiju i sve slabiju potrošnju, hrvatski stručnjaci i zvaničnici upozoravaju na opasnosti koje ovakav trend nosi po budućnost hrvatskog turizma.

Ipak, nije baš sve tako crno.

EUpravo zato istražuje cene na moru u Hrvatskoj i imamo dobre vesti - ukoliko sve dobro isplanirate, i tamo možete proći prilično povoljno.

Ledena kafa do 12 evra, soba bez prozora 166

Kako piše Večernji list, turistička sezona na Jadranu prolazi pod senkom sve češćih pritužbi posetilaca.

Najviše pažnje izazvala je objava domaće turistkinje na društvenim mrežama - ledena kafa je, bez prethodnog uvida u cenovnik, koštala 7 evra, navode oni.

"U Grčkoj bih za te pare dobila i giros uz kafu", napisala je. Drugi korisnici su komentarisali da su ledene kafe u nekim kafićima čak 10, pa i 12 evra.

Sličnu priču ispričala je britanska turistkinja koja je u Dubrovniku platila 500 evra za tri noćenja u sobi bez prozora, što iznosi čak 166 evra po noći.

U prodavnicama su cene,prema pritužbi jedne gošće iz Australije, takođe izuzetno visoke: krema za sunčanje 33 evra, litar gaziranog pića 2,25 evra, Red Bull 3,42 evra, piše ovaj medij.

Dodaje da je australijska turistkinja istakla da je ostala u šoku zbog cena osnovnih prehrambenih proizvoda poput mleka, sira i konzervisane ribe.

"Ne bih rekla da je skuplje od Beograda"

S druge strane, Ivana K. iz Srbije, koja godinama celo leto sa ćerkicom provede na hrvatskom primorju, jer tamo ima stan, ispričala je za naš portal da to i nije baš tako.

Kako kaže, u Kaštelima, Šibeniku ili na pijaci u Trogiru mali espreso možete popiti za svega 1,70 evra, dok je produžena kafa s mlekom 2 evra.

"U centru Trogira u popularnoj zoni, espreso je 3 evra", navodi ona.

Prema njenom mišljenju, cene generalno jesu skočile u proseku za 10-15%, "ali skočile su i kod nas, zar ne?", navodi ona.

"Kugla sladoleda je 2 evra, ali imajte u vidu da su to naše dve kugle, toliko je velika. Sokovi i pivo u kafićima su oko 3,50 evra u proseku, dok je pica u Kaštelu od 12 -15 evra. U Primoštenu je skuplja, ide oko 17 evra, ali to je pica sa crnim mastilom sipe", priča Ivana.

Primera radi, navodi nam koliko je njena porodica platila večeru za 5 odraslih i dete.

"Uzeli smo dve mesne plate (jedna porcija je za dvoje), tri salate, hleb, tri piva, 4 koka-kole, tonik, i račun nas je ukupno koštao 124 evra", priča ona za EUpravo zato i dodaje da im je ostalo hrane koju nisu uspeli da pojedu već su poneli kući.

Ukoliko taj iznos podelite na 6, računica je čista - 20-ak evra po osobi.

Ručak u restoranu na hrvatskoj obali
Ručak u restoranu na hrvatskoj obali Foto: Ivana K./privatna arhiva

Ona dalje navodi da je cena ribe u restoranima skuplja.

"Ukoliko se odlučite za ribu ili plodove mora, to je skuplje, dok su cene mesa i pića manje-više kao u Beogradu. Riba u restoranima je uglavnom oko 70 evra po kg, dok je cena riblje plate oko 65. Lignje su kod nas u Kaštelima 17-18 evra, dok su u Primoštenu 23", navodi naša sagovornica.

Cene mesa u hrvatskoj prodavnici
Cene mesa u hrvatskoj prodavnici Foto: Ivana K./privatna arhiva

Da su cene u prodavnicama pristupačne, uverili smo se i sami, uvidom u nedeljnu ponudu jedne od trgovina.

Cene peciva u hrvatskoj prodavnici
Cene peciva u hrvatskoj prodavnici Foto: Ivana K./privatna arhiva

Grčka i Crna Gora 

Prema pisanju hrvatskih medija, ono što se na Jadranu plaća 7-12 evra, u Grčkoj se često dobije ceo obrok, uključujući piće.

Giros i kafa na obali Soluna ili Lefkade koštaju zajedno oko 6-7 evra, a smeštaj u apartmanima 40-70 evra po noćenju za dvoje, prenosi Večernji list.

Solun, Grčka
Šetalište pored mora u Solunu, Grčka. Foto: Karol Kozlowski / robertharding / Profimedia

Crna Gora takođe beleži rast broja turista zahvaljujući povoljnim cenama: apartmanski smeštaj za dvoje se može naći za 35-60 evra po noći, dok je večera za dvoje u proseku 25-40 evra.

Ostrvo cveća, Tivat, Crna Gora
Ostrvo cveća, Tivat, Crna Gora Foto: EUpravo zato/Milena Antonijević

Litar vina u restoranu košta 8-10 evra, a kafa između 1,5 i 2 evra,  što je višestruko jeftinije od mnogih lokacija u Hrvatskoj.

Hrvatska vlada i HNB: Cene su prešle granicu

Iako je ministar turizma Tonči Glavina nedavno izjavio da je vreme za promociju, a ne za priču o cenama, brojke pokazuju suprotno.

Hrvatska narodna banka (HNB) i Vlada upozoravaju da je turizam postao preskup i da se to već vidi u padu potrošnje i broja turista.

Guverner HNB Boris Vujčić istakao je da je rast cena u Hrvatskoj duplo veći nego u drugim mediteranskim zemljama, čime zemlja gubi tržišni udeo, a turisti se sve ređe odlučuju za odlaske u restorane i dodatne aktivnosti.

Ekonomski analitičar Mladen Vedriš naglašava da su cene porasle i do 50%, dok je kupovna moć turista porasla tek oko 15%, što ozbiljno narušava konkurentnost i povećava inflaciju.

Blogeri: Hrvatska skuplja i od Nemačke

Nemački blogeri Kristijan Hergesel i Mari, autori stranice worldonabudget.de, analizirali su cene u 16 hrvatskih destinacija tokom tri meseca.

Prosečan smeštaj za sedam dana u sezoni, kako tvrde, košta 739 evra, a večera za dvoje između 40 i 60 evra.

Najveći šok izazivaju cene ribe (oko 72 evra/kg), ćevapa (13,23 evra), piva (5 evra za 0,5L), i čak i obične čaše kole (3,76 evra).

Zaključuju da turisti, ako ne traže alternativne lokacije, plaćaju kao u Nemačkoj - ili više.

Da su cene ribe u pojedininm restoranima više nego paprene, ispričala nam je i J.O. koja je na letovanju bila na Korčuli.

"Hrvatska je zaista bez premca. Prelepa je Dalmacija, prelepa i Istra. Bila sam u Hrvatskoj na letovanju i prošle godine, ali cene nisu bile ovakve. Poskupelo je sve za recimo nekih 20%. Sada smo u jednom restoranu 4 ribe i flašu vina platili 240 evra. To je zaista previše. Sigurna sam da sledeće godine neću u Hrvatsku iako je njeno primorje, za mene, najlepše", kazala nam je ona.

Kako je dodala, za one koji se odluče da letuju u Hrvatskoj, toplo preporučuje da se dobro informišu o cenama restorana u koji planiraju obrok jer se cene razlikuju. 

Ona je, kako kaže, svoju nepažnju prilično skupo platila.

Korčula
Ostrvo Korčula u Hrvatskoj Foto: Peter Schickert / imago stock&people / Profimedia

Vreme za preispitivanje strategije

I dok deo sektora veruje da će gosti dolaziti uprkos cenama, podaci i utisci s terena govore drugačije. Sve više turista zaobilazi Hrvatsku, okrećući se Grčkoj i Crnoj Gori, gde za isti novac dobijaju više.

Vreme je, kako kažu i stručnjaci i institucije, da se cene vrate u razuman okvir, jer bi u suprotnom hrvatski turizam mogao skupo platiti vlastitu skupoću.

Svakako, ukoliko vas ovog leta čeka odmor na hrvatskom Jadranu, isplanirajte svoj budžet, uporedite cene, a u restoranima prvo proverite iznose hrane i pića pre nego što sednete - da vas kasnije račun neprijatno ne iznenadi.

(M.A./EUpravo zato)