Brojni posetioci, kojima je dosta gradske vreve ili gužvi po popularnim turističkim destinacijama, sve više žele da uživaju u prirodi okruženi divnim pejzažima i životinjama što je pogodno za celu porodicu.

Ako vas zanimaju lokalno proizvedena hrana i održivi proizvodi, živopisne seoske kućice i šetnje u prirodi, to je idealna vrsta putovanja.

Takođe, tako se podržavaju i lokalne farme i njihovi domaćini.

Hans Embaher iz Austrijskog udruženja zaposlenih u pružanju usluga ruralnog turizma na šestom Međunarodnom kongresu o seoskom turizmu predstavio je nekoliko zanimljivosti o ovoj oblasti.

Udruženje broji 2.300 članova, koji zajedno imaju 27.000 kreveta, što je prosečno 12.5 kreveta po domaćinstvu, odnosno farmi koje se bave turističkom delatnošću, otkrivaju podaci njihove platforme "Praznici na farmi" (nem. Urlaub am Bauernhof).

Zanimljivo je da se gost prosečno na tamošnjim poljoprivrednim gazdinstvima zadrži gotovo šest dana (5,8) što je iznad hotelskog proseka Austrije.

Njihov internet servis dnevno korisnicima isporuči 20-ak upita za usluge smeštaja, kaže Embaher, koje dalje obrađuju i pretvaraju u rezervacije sami davaoci usluga.

Dok se u Austriji smanjuje broj poljoprivrednika, svakog dana ugasi se 13 gazdinstava, deo farmera koji se otisnuo u turističke vode pozitivnijeg je pogleda na budućnost, kažu tamošnja istraživanja, ističe Embaher, prenosi Agroklub.

Prihod od 300 miliona evra

Austrijanci noćenje sa doručkom prosečno naplate 53,10 evra (oko 6.200 dinara) što je značajan rast u odnosu na njihove početke. Prve godine udruženog nastupa - 1991 - zabeležili su prosečnu cenu od 13 evra (oko 1.500 dinara) za istu uslugu. Kada se toj ceni doda i inflacija kroz godine, i dalje je rast značajan - ostvaren je dvostruki rast cena.

Procenjuje se da se ukupni prihod austrijskog ruralnog turizma kreće iznad 300 miliona evra, čemu treba dodati i prihode od prodaje lokalnih proizvoda.

Ko ih najviše posećuje?

Kad je reč o strukturi njihovih gostiju, dominiraju Nemci i domaći Austrijanci koji zajedno generišu više od dve trećine prihoda, dok se ostatak odnosi na Čehe, Holanđane i Mađare.

"Ruralnom turizmu skloniji je domaći gost", kaže ovaj stručnjak.

Oni pomažu u kvalitetnom predstavljanju farmi na internetu i povezivanju sa korisnicima, ali i zajednički nastupaju prema drugim internet servisima poput Bookinga ili AirBNB-a. Njihovi članovi nemaju problem preklapanja termina jer su razvili sistem automatske razmene podataka između platformi. Podatke unose u svoj sistem, koji se zatim automatski ažurira.

Sirogojno, naselje u Srbiji koje se nalazi na planini Zlatibor.
KSCHiLI / Alamy / Alamy / Profimedia Sirogojno je primer etno sela u Srbiji

Da ostvaruju respektabilne rezultate pokazuju podaci da je njihov servis "Praznici na farmi" privukao 2,6 miliona posetilaca, a ukupno ostvaren prihod preko interneta u 2023. godini bio je na nivou od 26,53 miliona evra.

Članovima naplaćuju godišnju naknadu po krevetu, kao i dodatnih devet odsto od ostvarene transakcije preko njihovog servisa, što je niže od konkurentskih platformi, pa je to i motivacija članovima da upravo njihov internet sistem snažno zajednički promovišu.

Šta sve Austrija nudi?

Ljubiteljima ruralnog turizma u Austriji na raspolaganju su porodične farme, seoske kuće, planinske kolibe ili ture po vinogradima.

Osam različitih provincija nude brojne aktivnosti.

Primera radi, u Tirolskoj regiji, u srcu Alpa, planine i vrhovi privlače veliki broj posetilaca, a može se uživati u mnogim kulturnim i sportskim događajima.

Posebno se izdvajaju farme sa malim i ekološkim kućicama, a programi uključuju, recimo, roštilj sa organskim kobasicama iz lokalne prodavnice, jahanje konja, radionice o lekovitom bilju i slično.

(N.P/EUpravo Zato/Agroklub)