Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu raspisao je Konkurs za finansijsku podršku mladima u ruralnim područjima u Vojvodini u 2024. godini, a prijava će trajati do 26. aprila.

Za realizaciju je predviđeno ukupno 200 miliona dinara. Bespovratna sredstva za podršku investicijama utvrđuju se u iznosu do 90 odsto od ukupno prihvatljivih troškova investicije.

Minimalan iznos bespovratnih sredstava po jednoj prijavi iznosi 500.000 dinara, a maksimalan 1.500.000 dinara.

"Cilj je obnova ruralnih područja Vojvodine kako bi se podstakao ostanak mladih u ruralnim područjima, odnosno, njihov povratak iz gradova. Ovo je podrška novim generacijama mladih poljoprivrednih proizvođača, njihovom razvoju i unapređivanju kroz podsticanje investicija u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava”, navodi se u konkursu.

Novac je namenjen za investiranje u nabavku različite opreme za farme, podizanje višegodišnjih zasada voćaka, hmelja i vinove loze, podizanje i opremanje plastenika za proizvodnju povrća, voća, cveća i rasadničku proizvodnju, kao i za nabavku priključne mehanizacije.

Pravo na podsticaje ostvaruju punoletna fizička lica skoja u momentu podnošenja zahteva ne smeju imati više od 40 godina, koji su prvi put upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava kao nosioci poljoprivrednog gazdinstva nakon 1. aprila 2023. godine i nisu ostvarivali pravo na subvencije.

Njiva, poljoprivreda, usevi
MONDO/Stefan Stojanović 

U toku je još nekoliko konkursa za podršku poljoprivrednoj proizvodnji Vojvodine, a svi detalji su na sajtu Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu.

(N.P./EUpravo Zato/Agroklub)