U poslednjih nekoliko decenija, Norveška je postala privlačno mesto za radnike iz raznih delova sveta, uključujući i Balkan. Trenutno se procenjuje da u Norveškoj živi oko 10.000 Srba, većinom u Oslu i Bergenu.

Norveško tržište rada pruža mnoge prednosti u poređenju sa drugim zemljama. Pre svega, dobro plaćeni poslovi čine Norvešku vrlo privlačnom destinacijom. Pored toga, norveška ekonomija je stabilna i stalno raste, što stvara mnoge prilike za zapošljavanje u različitim sektorima, kao što su naftna industrija, IT sektor, zdravstvo, obrazovanje i građevinska industrija.

Ono što takođe privlači ljude je kvalitet života koji nudi. Zemlja se ponosi visokim standardima obrazovanja, besplatnim zdravstvenim sistemom i obimnim socijalnim davanjima, čineći je idealnim mestom za stvaranje sigurne i udobne budućnosti. Pored toga, Norvežani su poznati po svojoj gostoljubivosti i spremnosti da pomognu strancima da se integrišu u njihovo društvo.

Plate u Norveškoj po zanimanjima

Plate u Norveškoj spadaju među najviše u svetu, što je jedan od ključnih faktora koji privlače radnike iz drugih zemalja. Ovde, koncept "poštenog rada za poštenu platu" dobija puno značenje. To se ogleda u relativno maloj razlici između najnižih i najviših plata, što doprinosi smanjenju društvenih nejednakosti.

Nisu u EU, ali kao da jesu

Norveška je mala nacija u severnoj Evropi na zapadnoj strani Skandinavskog poluostrva koja je i estetski zapanjujuća i ekonomski napredna. Rusija, Finska i Švedska čine njene granice na istoku i jugoistoku. Ovaj region ima ogromne koncentracije rezervi prirodnih resursa, uključujući ribu, gas i naftu, što sve podiže životni standard i promoviše nacionalni prosperitet.

Sa oko 5,5 miliona stanovnika, Norveška ima nisku stopu nezaposlenosti od 3–4%. Ovo je veoma sigurna nacija sa odličnom zdravstvenom zaštitom, odličnom infrastrukturom i besplatnim visokim obrazovanjem.

Iako nisu u EU, na mnogo načina sarađuju sa evropskim blokom.

Prosečne plate u Norveškoj

Prema aktuelnim podacima, prosečna mesečna plata u Norveškoj je 4.853 evra. Kada su u pitanju sektori, za neku vrstu rudarskog posla u Norveškoj možete da zaradite oko 7.000 evra. Za finansijske i osiguravajuće pozicije zaradićete oko 6.700 evra, dok za poslove javne uprave i odbrane u proseku možete da zaradite 4.900 evra.

A koliko možete da zaradite kao zanatlija, medicinar ili IT stručnjak? Raspon plata po zanimanjima u Norveškoj varira, ali je i dalje visok za naše standarde. Inače, Kurir je o tome pisao krajem prošle godine, a iako postoji šansa da su ove godine one nešto izmenjene usled turbulencija na ekonomskom tržištu, mogu se posmatrati kao približne cifre.

Norveška
JOE KLAMAR / AFP / Profimedia Radnik u Norveškoj

Plate zanatlija

U Norveškoj, plate zanatlija variraju u zavisnosti od iskustva, oblasti u kojoj rade i lokacije.

 • Zidar – Od 3.000 do 4.200 evra
 • Stolar – Od 2.400 do 3.500 evra
 • Moler – Od 2.300 do 3.200 evra
 • Kranista – Od 2.600 do 3.600 evra
 • Električar – Od 2.500 do 3.500 evra
 • Čistač – Od 2.100 do 2.700 evra
 • Taksista – Od 2.400 do 3.000 evra
 • Kasir – Od 2.100 do 2.500 evra

Plate medicinskih radnika

Norveška ima dobro razvijen zdravstveni sistem i visoke standarde u oblasti zdravstvene zaštite, što rezultira visokim platama za medicinske stručnjake. Važno je napomenuti da rad u norveškom zdravstvenom sistemu često pruža i druge beneficije poput plaćenih slobodnih dana, besplatnih kurseva za usavršavanje i odlične mogućnosti za napredovanje u karijeri.

 • Anesteziolog – Od 5.000 do 6.200 evra
 • Medicinska sestra – Od 3.700 do 4.200 evra
 • Zubar – Od 6.000 do 8.000 evra
 • Psihoterapeut – Od 3.200 do 4.000 evra
 • Farmaceut – Od 3.800 do 5.200 evra
 • Nutricionista – Od 2.700 do 3.300 evra

Plate u IT sektoru

IT sektor u Norveškoj nudi odlične mogućnosti za profesionalni razvoj i visoke plate, što ga čini atraktivnim izborom za IT stručnjake iz svih delova sveta. Međutim, treba uzeti u obzir to da plate u IT sektoru mogu mnogo varirati u zavisnosti od iskustva, senioriteta, oblasti i same kompanije.

 • Webmaster – Od 4.000 do 5.200 evra
 • Web dizajner – Od 3.800 do 4.800 evra
 • Scrum master – Od 7.300 do 10.000 evra
 • SAP specijalista – Od 6.000 do 7.200 evra
 • Backend developer – Od 6.000 do 7.800 evra
 • IT konsultant – Od 6.000 do 8.000 evra
 • IT tester – Od 3.200 do 5.000 evra
 • PHP programer – Od 3.800 do 5.000 evra

Minimalna plata u Norveškoj

Pre svega, važno je napomenuti da za razliku od balkanskih zemalja, u Norveškoj ne postoji zakonom definisana minimalna plata. Ipak, analizom plata u različitim sektorima, možemo zaključiti da je za većinu poslova minimalna plata između 2.400 i 2.600 evra. Ovde se radi o bruto plati, a nakon plaćanja poreza i doprinosa, radnik u Norveškoj kući odnese minimalno oko 1.700 evra mesečno.

A kakvi su troškovi?

Kada su u pitanju troškovi života, za potrebe četvoročlane porodice bi vam potrebno oko 4.000 evra mesečno, bez kirije, prema podacima sajta koji prate globalne troškove Numbeo. Za samca je  bez iznajmljivanja stana na mesečnom nivou potrebno oko 1.200 evra.

Kada je u pitanju rentanje stana u ovoj zemlji, ono će vas za jednosoban stan u centru grada koštati oko 1.100, dok je van grada ta cena i manja. Za veći stan, trosoban na primer, u centru grada, budite spremni da izdvojite oko 1.700 evra.

Cena za kupovinu stana u centru, po podacima Numbea, po kvadratu iznosi oko 5.700 evra, a van centra ta cena je oko 4.000 evra.

Troškovi života u Norveškoj su u proseku za 98,5 odsto veći nego u Srbiji, pokazali su podaci.

Kako se tretiraju strani radnici?

Ono što se ističe na sajtu Europe jobs, Norveška tretira prilično dobro strane radnike. Plate i uslovi rada su potpuno isti kao i za norveške radnike, navodi se. Za pozicije koje zahtevaju diplome za zapošljavanje, plate moraju da ispunjavaju određeni standard:

 • Magistarska diploma: Najmanje 41.410 evra godišnje.
 • Diploma osnovnih studija: Najmanje 38.65o evra godišnje.

Što se tiče dozvola za rad za strane radnike, iako Norveška nije u Evropskoj uniji, pravila i zakoni važe kao da jeste. Posao u Norveškoj možete dobiti ako ste neko ko nema EU papire, a dobijate ga isključivo onaj za koji ste se i školovali i procenat radnog angažovanja ne sme biti manji od 80 odsto, piše Kurir.

Dobra stvar u Norveškoj je što vi radnu dozvolu dobijate na osnovu poslovne ponude. Dakle, ako imate poslovnu ponudu, radna dozvola vam je zagarantovana. Ona košta nekoliko stotina evra i čeka se nekoliko meseci. Takođe, bitna stvar je učenje jezika, pre nego što uopšte aplicirate za poslove.

(JA/EUpravo zato/Kurir/Europa jobs)