Štrajkovi su redovna pojava u Evropi, jer su zaposleni sve češće u nepovoljnom polažaju zbog plata i uslova.

Oni se ponekad planiraju mesecima unapred, ali drugi se najavljuju u poslednjem trenutku, što pokazuje da se uvek isplati proveriti pre nego što otputujete.

Ovo je spisak onih za koje se zna.

Italija: Radnici aerodroma planiraju štrajk širom zemlje

Sindikalno osoblje na raznim aerodromima širom Italije planira štrajk 5. jula.

Aerodromi na kojima se štrajkuje su Bolonja, Krotone, Lamecija Terme, Milano, Ređo Kalabrija, Rim i Venecija. Verovatno će se dešavati prekidi u letovima.

Irska: Piloti nastavljaju štrajk na neodređeno vreme

Piloti irske avio-kompanije Er Lingus započeli su 26. juna štrajk na neodređeno - "radi da vladaš". To znači da neće raditi van određenog vremena ili neće prihvatiti promene u rasporedu. Otkazano je oko 400 letova do 7. jula.

U tekućim razgovorima o platama formalno je intervenisao radni sud zemlje, a saslušanje je zakazano za sredu 3. jula.

Pogođeni putnici će biti obavešteni SMS-om ili mejlom, ali ako imate rezervaciju kod avio-kompanije, najbolje je da proverite status leta pre nego što odete od kuće.

Velika Britanija: Getvik se sprema za prekid u julu

Radnici na londonskom aerodromu Getvik ući će u štrajk kasnije ovog meseca zbog spora oko plata.

Oko 300 radnika obezbeđenja i putničkih službi štrajkovaće od 12. do 14. jula i 18. do 21. jula. To bi moglo da utiče na procedure oko prtljaga i na putnike kojima je potrebna posebna pomoć.

Štrajk bi mogao da se nastavi i tokom letnjih odmora ako se spor ne reši.

Francuska: Da li bi štrajkovi mogli pogoditi Olimpijske igre u Parizu?

Radnici pariskog javnog saobraćaja (RATP) saopštili su početkom godine da će stupiti u štrajk od 5. februara do 9. septembra, zbog nezadovoljstva zaradama, saopšteno je iz vodećeg sindikata javnog saobraćaja CGT-RAPT. To je značilo i štrajk tokom Olimpijskih igara u Parizu.

Međutim, francuski Senat je 9. aprila usvojio nacrt zakona kojim se dozvoljava državi da zabrani štrajkove u transportu na određene periode svake godine kako bi se izbegli poremećaji tokom velikih događaja kao što su Olimpijske igre Pariz 2024. Takođe pozvao je na unapređenje upozorenja o štrajkovima i povećanje minimalnih obaveza usluga.

Predlog zakona naišao je na protivljenje i mora da ga usvoji francuska nacionalna skupština pre nego što postane zakon.

Radnici u državnom preduzeću za javni prevoz kažu da štrajkuju zbog plate.

Holandija: Štrajkovi planirani za septembar

U najvećim holandskim gradovima za 12. septembar najavljen je štrajk javnog prevoza, gde su moguće višekratne obustave rade.

To dolazi uoči vladinog predloga budžeta, za koji se radnici nadaju da će uključiti planove da se onima na fizički zahtevnim poslovima omogući da se ranije penzionišu.

Štrajk će se osetiti u Amsterdamu, Hagu i Roterdamu.

(JA/EUpravo zato/Euronews)