Od 1. jula do 30. septembra ponovo će biti uvedene skuplje sezonske putarine za deset odsto, osim za kamione i autobuse, saopštili su Hrvatski autoputevi.

Tako od ove nedelje za prvu grupu vozila cena putarine na auto-putu A1 na deonici od Zagreba do Karlovca biti 2,80 evra umesto dosadašnjih 2,50 evra, dok će na deonici Zagreb-Dugopolje poskupeti na 26,40 evra umesto dosadašnjih 24 evra.

Takođe, deonica auto-puta Zagreb-Rijeka koštaće 10,10 evra, dok je do sada bila 9,20 evra, a deonica Zagreb-Goričan umesto 5,80 evra koštaće 6,40 evra.

Deonica Zagreb-Lipovac na A3 poskupeće na 18,60 evra sa 16,90 evra, a Zagreb - Osijek na 17,70 evra sa 16,10 evra.

Iz HAC-a podsećaju da su sezonske cene putarine uvedene 2017. godine, ali i da se nisu primenjivale poslednje četiri godine kao jedna od mera podrške građanima i privredi tokom turističke sezone.

Navode i da je HAC pri ulasku Hrvatsku u evrozonu zaokružio iznose na jednu decimalu u preračunavanju cena putarine, što je korisnicima omogućilo niže cene. Na primer, ako je putarina u konverziji bila 20,17 evra, HAC ju je zaokružio na 20,10 evra umesto na 20,20 evra.

Gužva na hrvatskim naplatnim rampama jer turisti idu na more
Goran Jaku / Alamy / Alamy / Profimedia Gužva na hrvatskim naplatnim rampama

Za razliku od ostalih usluga, HAC nije indeksirao putarine prema inflaciji, a putarina je ista od 2012. godine.

Objašnjeno je i kako je model sezonske putarine jedna od prihvaćenih mera finansijskog restrukturisanja preduzeća u putnom sektoru. Uvođenje sezonskih cena putarine za pojedine kategorije vozila proizilazi iz činjenice da se u letnjim mesecima ostvaruje oko 40 odsto ukupnog godišnjeg saobraćaja, a na pojedinim auto-putevima se broj vozila u letnjem periodu povećava i do tri puta u odnosu na ostatak godine.

"Shodno tome, troškovi održavanja, obezbeđenja, nadzora i upravljanja saobraćajem značajno rastu u letnjim mesecima. U ukupnom saobraćaju vozila tokom letnjeg perioda najveće učešće vozila imaju I.A, I. i II. grupe (motocikli, putnička vozila, putnička vozila sa prikolicom i kamperi)", navodi se u saopštenju HAC-a.

(EUpravo Zato/Novi list.hr)