Predsednica centralne banke Evropske unije Kristin Lagard izjavila je da, iako je inflacija u evrozoni prošlog meseca ostala na stabilnom, ali i dalje visokom nivou, što se poklapa sa evropskim delom rasprodate turneje pevačice Tejlor Svift, ne može se to pripisati samo njoj.

"Nije samo Tejlor Svift, znate. Ima tu i drugih", rekla je Lagard za CNBC na pitanje da li je turneja popularne pevačive podstakla inflaciju usluga, što je jedna od stavki koje ECB pažljivo prati.

Ekonomski uticaj rasprodate turneje Tejlor Svift je dobro dokumentovan, i to u trenutku zabrinutosti da centralne banke možda još nisu izašle iz svoje borbe protiv inflacije.

Termini kao što su "Sviftinlacija" i "Sviftonomija" pojavili su se prošle godine nakon porasta potrošnje na usluge poput hotela, letova i restorana oko njenih nastupa. Analitičari su čak sugerisali da bi uticaj inflaciju u Velikoj Britaniji tokom njenih sastanaka u Londonu mogao da podstakne Banku Engleske da odloži očekivano smanjenje kamatnih stopa u septembru.

Međutim, povećana potrošnja potrošača oko velikih muzičkih turneja drugih umetnika, kao što su Brus Springstin, Pink i Sting, takođe imaju ekonomski uticaj.

Neizvesnosti i dalje prisutne

Inflacija usluga u zoni evra ostala je stabilna na 4,1 odsto u junu, saopštila je ranije u utorak agencija za statistiku Evropske unije. Bazna inflacija, isključujući promenljive efekte energije, hrane, alkohola i duvana, ostala je na 2,9 odsto u odnosu na prethodni mesec, nešto iznad 2,8 odsto koliko su prognozirali ekonomisti.

Glavna inflacija je u međuvremenu smanjena na 2,5 odsto u junu, sa 2,6 odsto u maju i u skladu je sa očekivanjima ekonomista koje je anketirao Rojters.

Lagardova je govorila na godišnjoj konferenciji o monetarnoj politici ECB, gde su se okupili globalni centralni bankari da razgovaraju o inflatornim izgledima i budućem putu za kamatne stope.

Ona je dodala da je ECB sada "veoma napredovala" u obuzdavanju inflacije, ali je istakla da su neizvesnosti ostale.

"Veoma smo napredovali na tom dezinflatornom putu. Mi smo u tom sporom oporavku koji je nastupio u prvom kvartalu i za koji se nadamo da će istrajati", rekla je ona.

ECB je prošlog meseca snizila kamatne stope, prvi put u skoro pet godina, smanjivši svoju ključnu stopu na 3,75 odsto sa rekordnih četiri odsto. Analitičari sada očekuju da će ECB ove godine smanjiti stope još dva puta, u septembru i decembru.

(EUpravo zato/CNBC)