Svi koji putuju na more svojim automobilom moraju veliku sumu novca da odvoje i za usputne troškove poput putarina i, pre svega, goriva.

Litar benzina evropremijum BMB ove nedelje u Srbiji košta 193 dinara (1,64 evra), a evrodizela 205 dinara (1,74 evra), dok u zemljama regiona može biti i jeftiniji, pa se postavlja pitanje gde je najbolje napuniti rezervoar na putu do Grčke gde letuje najviše naših turista.

Prema određenim računicama, punjenje "do vrha" u Bugarskoj, Severnoj Makedoniji ili BiH koštaće oko 70 evra, u Crnoj Gori, Hrvatskoj i Sloveniji oko 75, Srbiji 82, a u Grčkoj i Italiji oko 95 evra.

Zbog toga treba dobro razmisliti gde bi bilo najbolje sipati gorivo u zavisnosti od rute putovanja.

Od Beograda do Soluna, preko Severne Makedonije, ima 630 kilometara, a preko Bugarske 671 kilometar.

Ipak, koliko ćete za tih 40-ak kilometara uštedeti na benzinu, toliko će vas više koštati putarine. 

Najveća ušteda, međutim, može da se ostvari zavisno od toga gde ćete točiti gorivo, a najjeftinija varijanta, posebno ako vozite dizelaša je - Severna Makedonija (malo skuplja je Bugarska). Naime, pun rezervoar od prosečnih 50 litara tamo će vas koštati 60 evra, a u Grčkoj ako imate benzinca skoro 100 evra.

Najbolje je da se gorivo do vrha napuni u Severnoj Makedoniji ili Bugarskoj, a onda se samo dopunjava u Grčkoj, odnosno, u Srbiji po povratku.

Može se uštedeti i ako se sa punim rezervoarom stigne do Grčke. Kod njih je litar benzina skoro dva evra, pa se tankuje samo koliko je neophodno i za povratak do granice.

naplatna rampa na grčko-bugarskoj granici
Sakis MITROLIDIS / AFP / Profimedia Mnogi putnici će putovati do Grčke i preko Bugarske

Cene goriva

Nije na odmet obratiti pažnju i na razlike u cenama benzina i dizela zavisno od država. Kod nas je, na primer, dizel skuplji za 0,10 evra, dok je u Grčkoj jeftiniji od benzina za 0,25 evra. Slično je i u Italiji i Crnoj Gori, dok u Severnoj Makedoniji, Sloveniji, Hrvatskoj ili Bugarskoj skoro da nema nikakve razlike.

Od svih letnjih destinacija gorivo je trenutno najjeftinije u Turskoj - 1,20 evra, mada je kod njih i najviše poskupelo u odnosu na prošlu godinu.

Stoga, za gorivo do Halkidikija u oba pravca je neophodno izdvojiti oko 160 evra, do Zlatnih Pjasca (Bugarska) 132, do Budve i Herceg Novog (Crna Gora) nešto malo više od 100 evra, do Venecije (Italija) 165, Poreča (Hrvatska) i Drača (Albanija) po 130, a do Antalije (Turska) 300 evra.

I to sve bez putarina koje su dodatan trošak.

Putarina u Albaniji nema, ali se zato mora obratiti pažnja na neke druge troškove, dok vozači ne smeju da zaborave da im je za ulazak u Severnu Makedoniju potreban i zeleni karton.

(EUpravo Zato)