Mađarska od početka sledeće godine uvodi tzv. zlatne vize.

Prijave su počele 1. jula ove godine.

Program omogućava investitorima da steknu desetogodišnje pravo boravka u Mađarskoj i mađarski pasoš, i slobodno kretanje unutar Šengena, pod uslovom da kupe nekretninu u vrednosti od najmanje 500.000 evra. Ovaj deo programa startuje od 1. januara 2025.

Druga opcija je da se uloži najmanje 250.000 evra u investicione fondove za nekretnine koje izdaje Mađarska narodna banka.

Treća opcija je javna donacija od najmanje milion evra.

Iz programa nisu isključeni Rusi i Belorusi što bi moglo da razbesni Brisel.

Ruski i beloruski državljani već od jula ove godine mogu da uđu u EU preko Mađarske kao strani radnici sa posebnom nacionalnom karticom, što im omogućava slobodno kretanje unutar Šengena.

Lako do posla u Mađarskoj, važi i za Srbe

Mađarska će od 8. jula ove godine omogućiti državljanima osam zemalja - Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Belorusije, Moldavije, Crne Gore, Ruske Federacije, Srbije i Ukrajine - da rade u Mađarskoj pod povoljnim uslovima.

Lični dokumenti se mogu dobiti na dve godine, s mogućnošću produženja na još tri godine.

Međutim, program je izazvao zabrinutost zbog potencijalnih bezbednosnih rizika. Mađarski stručnjak Andraš Rac upozorio je da će Mađarska ovim korakom značajno otvoriti tržište rada za Ruse i Beloruse, što smatra velikim rizikom. Manfred Veber, predsednik Evropske narodne stranke, takođe je izrazio nezadovoljstvo.

Pojedini evropski zvaničnici su pozvali mađarske vlasti da objasne kako će sprečiti ulazak ruskih špijuna u zemlju.

Ko se najviše interesuje za mađarsku zlatnu vizu?

Najveće interesovanje za zlatne vize sz do sada pokazali kineski građani. Kineski investitori i dalje pokazuju zanimanje za nekretnine u Budimpešti, premda su neke novogradnje preskupe, pa se okreću jeftinijim opcijama na periferiji prestonice.

Mađarski premijer Viktor Orban i ruski predsednik Vladimir Putin
AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia Mađarskog premijera Viktora Orbana često kritikuju što održava bliske veze sa Rusijom

Zlatne vize će doneti i koristi Mađarskoj. Država i Mađarska narodna banka kratkoročno će profitirati od dolaska stranih investitora, što će dodatno podstaći tržište nekretnina.

Šta su uopšte zlatne vize?

Zlatne vize nude ljudima šansu da dobiju boravišnu dozvolu u zemlji u kojoj kupuju kuću ili realizuju velika ulaganja ili donacije.

Šta je potrebno za prijavu:

  • Da aplikant bude stariji od 18 godina
  • Da ne poseduje kriminalni dosije
  • i da ima dovoljno sredstava da izvede potrebnu investiciju

Postoje i zlatni pasoši, formalno poznati kao državljanstvo uz investicione programe, koji omogućavaju strancima da dobiju državljanstvo koristeći se istim sredstvima.

Kada je reč o zemljama EU, to takođe znači da se može steći pristup mnogim beneficijama koje inače imaju građani Evropske unije, poput slobode kretanja između država članica.

U poslednje vreme se zemlje EU pozivaju da odustanu od "zlatne" prakse jer se u jeku ukrajinskog rata pojavila i zabrinutost da te šeme potencijalno predstavljaju bezbednosni rizik.

Brisel je takođe pozvao da se dobro proveri da li pojedinci koji se nalaze na listi sankcija takođe poseduju i zlatne pasoše i vize.

Strahuje se i da bezbednost, transparentnost, kao i vrednosti koje odlikuju Evropsku uniju mogu biti ugroženi.

(EUpravo zato)