Sainsbury's, drugi po veličini lanac supermarketa u Ujedinjenom Kraljevstvu, a koji u svom sastavu ima i odeljenje koje se bavi uzgojno selekcijskim radom u oblasti proizvodnje mleka, prvi na svetu ulaže u novu veterinarsku tehnologiju koja koristi veštačku inteligenciju (AI) za merenje i unapređenje dobrobiti životinja na mlečnim farmama, izvestio je Dairy Global.

U pitanju je Vet Vision AI - inovativna tehnologija razvijena na Univerzitetu u Notingemu, koja omogućava praćenje krava putem jeftinih prenosnih kamera. Funkcioniše tako što u stvarnom vremenu prepoznaje obrasce u ponašanju životinja, analizira video snimke i pretvara ih u precizne podatke.

Tehnologija ne samo da prati ponašanje krava, već i daje preporuke za poboljšanje njihovih životnih uslova, poput saveta za udobniji smeštaj i smanjenje stresa kroz obogaćivanje okoline, na primer korišćenjem četki. Kontinuirano 24-časno praćenje omogućuje veterinarima i poljoprivrednicima donošenje boljih odluka i poboljšanje uslova na farmi.

Rana detekcija na mlečnim farmama

Iako se upotreba AI na poljoprivrednim imanjima širi, ono šta izdvaja ovu tehnologiju je sposobnost da pokaže kada je krava u najboljem stanju, umesto da samo otkriva bolesti i tegobe. Stalno praćenje, takođe, može identifikovati bolesti u ranoj fazi, sprečavajući potrebu za kasnijim lečenjem.

"Znam da srećne i zadovoljne krave proizvode više mleka, ali tačno merenje i znanje kako poboljšati njihov komfor može biti zahtevno. Korišćenjem Vet Vision AI uspeli smo da izmerimo kako se nivo komfora poboljšao nakon što smo unapredili smeštaj i postavili nove ležajeve za krave", rekao je poljoprivrednik Dejv Bejkon iz "Gleadthorpe Farmsa", u Mansfieldu, koji prodaje svoje mleko ovom trgovačkom lancu.

Povećanje efikasnosti farme

Osim koristi za životinje, ova tehnologija predstavlja korak napred u efikasnosti, jer zdrava krava znači i produktivnija krava. Ako, na primer, AI savetuje poboljšanje komfora kroz povećano vreme ležanja, to može dovesti do boljeg zdravlja nogu i više proizvedenog mleka za istu količinu hrane.

"Sposobnost sistema da posmatra prirodno ponašanje krava bez ometanja životinja i da ta opažanja pretvori u konkretne rezultate od velike je vrednosti prilikom planiranja intervencija za poboljšanje zdravlja nogu, vimena i plodnosti", objasnio je profesor sa Univerziteta u Nottinghamu, dr. James Breen.

Širenje AI tehnologije

“Naši farmeri, koji koriste tehnologiju, već vide stvarne prednosti i radujemo se što ćemo je uskoro proširiti na širu mrežu iz Grupe za razvoj mlečnih proizvoda”, kaže veterinar i menadžer za poljoprivredu u Sainsbury's Grupaciji, dr. Matt Turner. Oprema je trenutno prisutna na 30 farmi sa ciljem širenja tehnologije iduće godine.

"Vet Vision AI nam omogućuje da identifikujemo pozitivnu dobrobit životinja na farmama, poput povećanog vremena ležanja i udobnosti krava, kao i faktore upravljanja koje treba poboljšati kako bi se ovi rezultati unapredili. Upotreba tehnologije kompjuterskog vida tada je mogla da proceni uticaj bilo kakvih promena koje smo sproveli, obektivno otkrivajući kako su životinje pozitivno reagovale na promene u okolini i upravljanju", zaključio je veterinar iz Synergy Farm Healtha dr. Tom Angel.

(JA/EUpravo zato/Agroklub)