Crna Gora ima nameru da uspostavi sistem "Track&trace" kako bi se smanjila nelegalna trgovina duvanskih proizvoda.

Kako se navodi u Fiskalnoj strategiji, ključni cilj je praćenje kretanja i porekla duvanskih proizvoda u realnom vremenu tokom celokupnog lanca snabdevanja, počev od same proizvodnje pa sve do krajnjeg potrošača.

"Na ovaj način svaki duvanski proizvod dobija jedinstvenu identifikacionu oznaku i podleže punoj kontroli od trenutka kada napusti lokaciju proizvođača do prvog maloprodajnog objekta u kojem će se sprovoditi njegova prodaja", pojašnjeno je u Fiskalnoj strategiji.

Tako je svaka faza u komercijalnom lancu prijavljena, u cilju sprečavanja krijumčarenja i smanjenja nelegalne trgovine duvanskim proizvodima.

"U Crnoj Gori, kao i u Evropskoj uniji i u zemljama regiona, izražena je problematika krijumčarenja i nedozvoljene trgovine akciznom robom, pre svega cigaretama, a prema nekim podacima procenjuje se da naša zemlja svake godine gubi između 15 do 20 miliona evra zbog sivog tržišta cigareta, što predstavlja oko 30 odsto vrednosti ukupnog legalnog tržišta duvanskih proizvoda", predočeno je u dokumentu.

Kako se dalje navodi u Fiskalnoj strategiji, iako je Crna Gora poslednih godina preuzela niz koraka u borbi protiv nelegalne trgovine cigaretama, što je rezultiralo značajnim rastom naplate prihoda od akciza na duvan i duvanske proizvode, procenjuje se da se jedan deo ovih proizvoda još nalazi u sivoj zoni.

Benefiti sistema "Track&Trace"

Implementacija "Track&Trace" sistema imala bi pozitivne efekte u suzbijanju sive ekonomije na tržištu duvanskih proizvoda što pokazuje i praksa nakon uvođenja ovog sistema u mnogim zemljama Evrope, smatraju zvaničnici.

Kako ističu, brojni su i drugi benefiti koji bi ovaj sistem doneo:

  • povećanje budžetskih prihoda (akciza i PDV),
  • usklađenost sa međunarodnim propisima koji se odnose na kontrolu duvana,
  • stvaranje fer tržišta za sve učesnike u lancu snabdevanja duvanskim proizvodima,
  • zaštita potrošača (potrošači bi bili sigurni da konzumiraju bezbedan duvanski proizvod) i
  • prikupljanje važnih podataka o svim tokovima u lancu koji se mogu upotrebiti u razne svrhe.

Očekuje se da će sa realizacijom početi 2025. godine, a procenjeno nephodno vreme za njegovu punu implementaciju je tri godine (uključujući izmenu zakonske regulative, objavljivanje tendera za izbor najboljeg ponuđača - izdavaoca identifikacionih oznaka, izrada ugovora, plaćanje sistema, vođenje kampanje o benefitima sistema itd.).

Okvirna konvencija o kontroli duvana (WHO FCTC), odnosno Protokol o eliminaciji nedozvoljene trgovine duvanskim proizvodima, Crna Gora je ratifikovala 2017. godine.

(EUpravo zato/Dan)