Novac se dodeljuje za ugradnju termoizolacije, stolarije, sistema za grejanje na "moderne oblike biomase", split/multisplit sistema za grejanje/hlađenje objekta, visokoefikasnih toplotnih pumpi, solarnih sistema za zagrejavanje vode i fotonaponskih sistema za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe.

Maksimalni iznos bespovratnih finansijskih sredstava koji može dobiti jedan korisnik je 10.000 evra, a maksimalni iznos po merama je od dve do šest hiljada evra.

Na drugi javni poziv mogu se prijavljivati samo stanovnici opštine Pljevlja. Za termoizolaciju fasada na kolektivnim stambenim zgradama obezbeđen je 1,1 milion evra.

Kako je predviđeno javnim pozivom, nivo podsticaja za realizaciju ove mere je 85 odsto. Iznos bespovratnih sredstava se određuje u odnosu na prvobitno podnesenu i proverenu ponudu i predmer i predračun radova.

Podnošenje prijava za energetsku sanaciju na oba javna poziva počelo je 1. avgusta i traje do utroška sredstava.

Program se realizuje u saradnji Ministarstva energetike i Eko fonda. Od ukupnog iznosa - 2,8 miliona evra je namenjeno samo za Opštinu Pljevlja, a 5,8 za sve ostale.

(M.A./EUpravo zato/balkangreenenergynews.com)