Iako tokom letovanja svi žele da puste mozak na ispašu i da se odmaraju na nekoj lepoj lokaciji, razmišljanje o svim mogućim propratnim troškovima to često ume da pokvari, pogotovo kada je reč o putarinama.

Većina srpskih turista svake godine putuje u Grčku, ali ne treba zanemariti ni Crnu Goru ili Hrvatsku, makar kada je reč o putovanju sopstvenim automobilom.

Putarine, nažalost, ne mogu da se izbegnu, a od 1. januara su poskupele za 30 dinara, bez obzira na smer. Tako se od Subotice do Preševa mora platiti 2.450 dinara.

U Srbiji je moguća elektronska naplata putarine, uz pomoć TAG uređaja, tako da vozači mogu bez zaustavljanja da prođu kroz naplatne punktove u posebno označenim saobraćajnim trakama. Transakcija se izvodi automatski, a pravo na elektronsku naplatu imaju svi koji sklope ugovor sa “Putevima Srbije”, odnosno kupe TAG uređaj na ovlašćenom mestu.

Cena je 2.022 dinara, a uz njega se može dobiti 10 odsto popusta prilikom plaćanja putarine, dok je popust za električne automobile 13 procenata.

U praksi, uz 2.022 dinara je potrebno na uređaj uplatiti i sam iznos putarina, kao vid pretplate. Od tog iznosa pretplate, sredstva će se skidati svaki put kada vozač prođe naplatnu rampu.

Putarina u Hrvatskoj i BiH

Ko se zaputi ka hrvatskom primorju, od granice do Zagreba moraće da izdvoji 16,9 evra. Do naredne lokacije, recimo Zadra, putarina je još dodatnih 16 evra.

Od Zagreba do Rijeke ovaj trošak iznosi 9,2, a do Šibenika 20 evra.

Putovanje od Zagreba do Splita je najskuplje - 27 evra – i to samo u jednom smeru. Dakle, kada se saberu svi nameti, u obe države i oba smera – samo na putarinu može da ode više od 100 evra.

Kako je objašnjeno na sajtu AMSS, većina auto-puteva u Hrvatskoj ima zatvoreni sistem naplate, što znači da prilikom ulaska na auto-put, vozač dobija naplatu putarine, a na izlasku plaća na naplatnoj stanici.

Pogled na Stari grad u Budvi
Sorin Colac / Alamy / Alamy / Profimedia Pogled na Stari grad u Budvi

Putarina se može plaćati u gotovini u evrima ili platnim i kreditnim karticama. Nakon što je, u julu 2023. godine potpisan Memorandum o poslovnoj saradnji između „Puteva Srbije“ i „Hrvatskih autocesta“, srpski TAG od 1. septembra važi na auto-putevima i u ovoj susednoj zemlji.

Plaćanje putarine elektronskim karticama

Putarina u Hrvatskoj može da se plati i elektronskim karticama, i to po tri različita sistema, objašnjava se iz AMSS.

  • ENC kartica važi za deonice Rupa – Rijeka – Zagreb auto-cesta, most Krk, Zagreb – Split – Ploče, Bregana – Zagreb – Lipovac i Zagreb – Goričan, koja iznosi oko 16 evra, a uz minimalno plaćanje 13 evra, naplaćuje se dodatnih 21,74 odsto iznosa na kartici. Upotreba iznosa na kartici nije vremenski ograničena. Kartica se može kupiti na naplatnim kućicama.
  • Bina ENC kartica važi na auto-putu u Istri i tunelu Učka, cena same kartice je 11 evra, a minimalno plaćanje na kartici je 26 evra. Kod ovog sistema postoji paket bez vremenskog ograničenja, a popust na putarinu u ovom slučaju iznosi 10 odsto. U paketu vremenski ograničenih BINA ENC kartica uključen je popust do 30 odsto na putarine i do 50 odsto na tunel Učka Kartica može da se kupi samo u upravnim zgradama BINA Istre u Umagu, Puli i Učkoj.
  • SMART AZM - ova kartica je validna samo na auto-putu Zagreb – Macelj (Gruškovje), može da se kupi na naplatnim stanicama na ovom auto-putu za oko 2,5 evra. Minimalni iznos uplate je 26 evra, a ovaj iznos nije vremenski ograničen. Korisnici SMART kartice imaju 25 odsto popusta na putarine.

Put preko Bosne

Ko u Hrvatsku putuje preko Bosne i Hercegovine, treba da zna da je najskuplja putarina nešto više od sedam evra, a prema najavama, od kraja juna će I u susednoj BiH moći da se koristi srpski TAG za elektronsku naplatu putarine.

Putarina u Crnoj Gori

U Crnoj Gori, putarine se, prema podacima AMSS, plaćaju na deonicama auto-puta Sitnica – Herceg Novi, a naplaćuje se i deonica Bar – Podgorica.

Auto-put u Crnoj Gori
Savo Prelevic/AFP/Profimedia Auto-put u Crnoj Gori

Najduža deonica na auto-putu košta najviše 3,5 evra. Za prolazak kroz tunel Sozine potrebno je izdvojiti 2,5 evra, dok putnička vozila putarinu na deonici Meljine – Trebinje plaćaju tri evra.

Za ove države nije potreban zeleni karton, ali za Severnu Makedoniju ili Albaniju jeste.

(EUpravo Zato/AMSS)