Korisnici autoputeva kroz Hrvatsku će putarine plaćati na drugačiji način nego do sada, a to bi trebalo da bude realizovano do kraja 2026, godine.

Naime, postojaće dve opcije za plaćanje - jedan je elektronski uređaj (ENC) koji će se unapred dopunjavati i drugi način koji podrazumeva povezivanje registarskih oznaka sa bankovnim računom sa kojeg će se onda automatski naplaćivati putarine, piše Jutarnji list.

Kako se navodi, u HAC-u kažu da je novi sistem naplate kombinacija dve proverene tehnologije; naplate putem savremenije verzije uređaja ugrađenog u vozilo (ENC) i naplate putem automatskog sistema očitanja registarskih oznaka (DSRC & ALPR tehnologije).

Novi jedinstven sistem naplate koristiće se na svim deonicama u Hrvatskoj. Novi elektronski sistem naplate zasniva se na slobodnom protoku vozila jer nema zaustavljanja zbog naplate, pa se povećava protočnost i smanjuju štetne emisije uzrokovane zastojima i kolonama.

Korištenje ENC-a biće obavezno za teška vozila, dok će korisnici lakih vozila imati mogućnost izbora između korišćenja ENC uređaja ili sistema očitanja registarskih tablica.

Više od 85 odsto svih turista u Hrvatsku dolazi putevima, pa je ponuđeno rešenje prilagođeno za korisnike koji nemaju potrebu za nabavljanjem ENC uređaja, već će koristiti naplatu putem očitavanja registarskih oznaka.

Konzorcijum se obavezao da će novi sistem izgraditi u roku od dve godine za 80 miliona evra bez PDV-a. To je 20 odsto manje od procenjene vrednosti nabavke na tenderu koja je bila 100 miliona evra bez PDV-a. Projekat u celosti finansira Evropska unija putem Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Drugim rečima, to znači da bi ugovor trebalo da bude potpisan na jesen. Znači, naplatne kućice idu u prošlost najkasnije do kraja 2026. godine., piše Kurir.

(JA/EUpravo zato/Kurir)