Osim što u ovoj zemlji možemo da govorimo na svom jeziku a da nas meštani razumeju, Crnu Goru Srbi vole iz mnogo razloga.

Crnogorski Jadran važi za prilično slan sa čistom vodom, dok  je priroda koja ga okružuje fantastična pa ima i dosta hlada. Tako ćete na više plaža beg od sunca naći u krošnjama drveća pa vam suncobrani nisu ni potrebni.

Kulturno-istorijsko nasleđe zemlje je bogato, gradići živopisni i autentični a zanimljivo je da se južni i severni deo poprilično razlikuju, po infrastrukturi, arhitekturi, ali i turistima koji ih posećuju, a koji takođe doprinose toj razlici i upečatljivosti.

Kotor, Stari grad, Crna Gora
EUpravo zato/Milena Antonijević Kotor, Stari grad, Crna Gora

Takođe, ne manje važno, već suprotno, u Crnoj Gori možete naći prilično jeftin a pristojan smeštaj, a cene se razlikuju, naravno u zavisnosti od onoga što tražite i očekujete.

Cene smeštaja - gde je povoljnije?

Kako je trenutno turistička sezona u špicu cene su više, što je i ranijih godina bio slučaj. 

Generalno, cene smeštaja jesu nešto skuplje u odnosu na prošlu godinu, ali su one i dalje prilično prihvatljive za naše turiste, kada ih uporedite sa cenama u Grčkoj ili Turskoj.

Još jedna od prednosti letovanja u Crnoj Gori jeste što nudi cene za svačiji džep.

Cene su najviše na Budvanskoj rivijeri, nešto su skočile i u Boki, dok se najpovoljniji smeštaj može naći na Ulcinjskoj rivijeri. Tamo su cene nešto niže nego na ostatku primorja, i gotovo su ostale na nivou prošlogodišnjih.

Ulcinjska rivijera

Na Ulcinjskoj rivijeri, možete pronaći smeštaj za dve osobe po noći već od 20 evra (dalje od plaže) pa na gore. Neka prosečna cena je oko 40 evra po noći dok ćete smeštajne jedinice bliže plaži i malo modernije opremljene platiliti oko 50 evra po noći.

Na popularnoj Adi Bojani, cena smeštaja se kreće oko 50 evra po noći za dve osobe.

Noćenja u hotelima su, tradicionalno skuplja i kreću se od 60 evra u hotelima sa tri zvezdice, a u proseku su oko 100 evra po noćenju u hotelima sa četiri zvezdice.

Popularna Budva i ponuda za svačiji džep

U zavisnosti od toga gde želite da odsednete, s obzirom da se Budva poslednjih godina dosta izgradila, kreću se i cene smeštaja. 

Najpovoljnije cene su za smeštaj koji je malo udaljen od plaže i kreću se oko 45 evra po noći, dok je neka prosečna cena smeštaja oko 50 evra pa na gore, što ste bliže plaži.

Cene apartmana u Starom gradu idu od 120 evra pa sve do 300 evra po noćenju.

Cena smeštaja u Petrovcu i Bečićima koji su dosta popularni na ovoj rivijeri kreću se od 50 evra po noćenju pa nadalje.

U hotelu "Slovenska plaža" možete prenoćiti po ceni od 150 evra, a u čuvenom "Splendidu" u Bečićima za 350 po noći.

Na atraktivnom i mondenskom Svetom Stefanu, najpovoljniji smeštaj se može naći za šezdesetak evra za dvoje po noći, ali se on smatra prilično jeftinim, pa tako i nedostupnim, a veća ponuda podrazumeva cenu od 90 evra pa na gore.

Idealan zbog položaja i aerodroma i prilično povoljan - Tivat

Zbog položaja koji vam pruža mogućnost da svaki dan provedete na drugoj plaži, Tivat je dosta popularan, kako za domaće, tako i za strane turiste.

Ostrvo cveća, Tivat, Crna Gora
EUpravo zato/Milena Antonijević Ostrvo cveća, Tivat, Crna Gora

Tivat ima i aerodrom koji je prilično frekventan pa do ovog mesta možete i avionom iz Srbije. Još ukoliko kartu kupite koji mesec ranije, ostvarićete pun pogodak.

Večernje šetnje na čuvenom šetalištu Pine i Porto Montenegro u Tivtu omiljene su mnogim turistima, ali ovo nije mesto gde možete očekivati jeftino piće ili hranu.

Porto Montenegro, Tivat, Crna Gora
EUpravo zato/Milena Antonijević Porto Montenegro, Tivat, Crna Gora

Povoljniji smeštaj možete u Tivtu i okolnim mestima naći za već 40ak evra po noći, dok oni koji su bliže Portu idu od 60 evra pa naviše.

U hotelima sa četiri zvezdice kao što su recimo Pine ili Franca noćenja se kreću od 180 evra pa na gore, dok ukoliko želite i možete sebi da priuštite vrhunski luksuz, za noć u jotelu Regent Porto Montenegro platićete preko 700 evra.

Kotor

Što se Kotora tiče, cena smeštaja u starom gradu je paprena za naše turiste i kreće se od 100 evra po noćenju pa naviše, dok u skromnijim smeštajnim jedinicama noćenje možete ugovoriti u proseku za oko 60 evra, van Starog grada.

Kotor, Stari grad , Crna Gora
EUpravo zato/Milena Antonijević 

U nadaleko poznatom šarmantonm i jedinstvenom Perastu nadomak Kotora, noćenja su prilično paprena, a cena ide od 100 evra pa naviše. 

U obližnjim mestima ipak se može naći pristojan smeštaj dok dalje u zalivu, u Herceg Novom, smeštaj se kreće od 40 pa do 90 evra u zavisnosti od daljine od plaže i tipa smeštaja.

Cene ko beogradske

Što se tiče cena hrane i pića, ponuda je šarenolika ali se ne razlikuju mnogo od beogradskih. 

Kafu, pivo ili sok možete popiti po ceni od već 2,5 evra, pojesti parče pice (u Kotoru, u starom gradu) za 3 evra, ili pljeskavicu za 4 evra.

Novinarka EUpravo zato je račun za 5 kolača i dve kugle sladoleda u Tivtu na rivi platila 25 evra, što je u poređenju sa srpskim poslastičarnicama gotovo u istoj ravni.

Naravno, ukoliko ste seli u neki od "fensi" kafića i restorana, recimo u Portu, ovakve cene ne možete očekivati. 

U trgovinama slične cene kao kod nas

Ko se hrani u apartmanu i hranu sam sprema, ne mora da brine da će u trgovinama doživeti šok od cena hrane i pića.

Cena hleba je 80 centi, rezanog 99 centi, dok kilogram ćevapa košta 7 evra, juneći but košta oko 10 evra, teleća plećka 11,50, jagnjetina 11 dok svinjski but možete kupiti po ceni od 4,50 evra po kilogramu.

Cena mesa u prodavnici
EUpravo zato Cena mesa u prodavnici, jul 2024. Crna Gora

Kilogram crnog luka je 80 centi, crvenog krompira isto, dok kilogram svežeg kupusa košta 40 centi, a šargarepe 1,30 evra.

Povrće i voće u prodavnici, jul 2024.Crna Gora
EUpravo zato/Milena Antonijević Povrće i voće u prodavnici, jul 2024.Crna Gora

Paradajz košta 1,50 evra, kilogram lubenice 60 centi, dok kilogram banana možete kupiti za 1,60 evra, a kilogram dinje, ili kako je Crnogorci zovu, pipuna možete kupiti po ceni od 1, 10 centi.

Lubenice i dinje
EUpravo zato/Milena Antonijević Lubenice i dinje, jul 2024.Crna Gora

Gorivo jeftinije

Kada je u pitanju gorivo, to već svi znaju - da je ono znatno povoljnije u zemljama u okruženju nego u Srbiji.

GetOriginalImageById (18).jfif (2).jpg
MONDO/Uroš Arsić 

U trenutku kada je novinarka EUpravo zato boravila u Crnoj Gori, cene su izgledale ovako:

  • Evrodizel - 1.45 evra, odnosno 169 dinara
  • Benzin BMB 95 - 1.55, oko 180 dinara
  • Benzin BMB 98 - 1.59 evra, što je oko 186 dinara
  • Lož ulje - 1.41 evro l ili 161 dinar

Ove cene važile su do 16. jula, dok su sada korigovane pa je benzin poskupeo za cent, dok je cena dizela ostala nepromenjena.

S druge strane, lož ulje je pojeftinilo cent i od utorka košta 1,4 eura po litru.

(M.A./EUpravo zato)