Tokom ove godine, Srbija je izvezla 42.600 tona višanja u vrednosti od 58,8 milion evra, čime je potvrdila svoj status jednog od ključnih izvoznika ovog voća u Evropi. Najveći kupci svežih višanja iz Srbije bile su Austrija, Italija, Mađarska, Nemačka i Hrvatska, dok su Bosna i Hercegovina i Ruska Federacija dominirale među zemljama van Evropske unije.

Ukupno je izvezeno 3.320.546 kg, odnosno 3.321 tona svežih višanja, čija je vrednost iznosila 7.662.000 EUR. Kada je reč o smrznutim višnjama, Srbija je izvezla 32.543 tone u vrednosti od 45.149.000 EUR. Uvoz je bio znatno manji, sa svega 2.017 tona višanja različitih kategorija u vrednosti od 2.932.000 EUR. Najviše smo ih uvezli iz Nemačke, Severne Makedonije, Rumunije i Ruske Federacije, dok su Grčka i Rumunija bile dominantne kada je u pitanju izvoz.

Zanimljivo je pogledati podatke za prvi kvartal 2024. godine, kada je Srbija izvezla 11.504 tone višanja u vrednosti od 17,8 mil evra, dok je uvoz iznosio svega 273 tone u vrednosti od 402.000 EUR. Među najznačajnijim kupcima smrznutih višanja izdvajaju se Ruska Federacija, gde je izvezeno 4.742 tone, Nemačka sa 2.330 tona i Francuska sa 1.167 tona smrznutih višanja. Kada je reč o svežim višnjama, izvezeno je ukupno 40 tona i to sve u Nemačku.

Višnja kao strateški proizvod

Višnja ima veliki značaj za srpsku poljoprivredu i ekonomiju. Ovaj voćni proizvod zapošljava veliki broj ljudi, posebno u ruralnim područjima, gde proizvodnja i berba višanja predstavljaju glavni izvor prihoda za mnoge porodice.

Osim toga, višnja doprinosi diverzifikaciji poljoprivredne proizvodnje i povećava konkurentnost srpske poljoprivrede na međunarodnom tržištu, piše Ekapija.

Globalni lideri u proizvodnji višanja

Na globalnom nivou, najveći proizvođači višanja su Turska, Sjedinjene Američke Države, Iran i Poljska. Turska je najveći svetski proizvođač višanja, zahvaljujući povoljnim klimatskim uslovima i dugoj tradiciji u gajenju ovog voća. SAD je poznata po proizvodnji višanja u saveznim državama kao što su Mičigen i Vašington, dok Iran i Poljska takođe beleže značajnu proizvodnju i izvoz višanja.

Za Srbiju, višnja predstavlja ne samo važan izvozni proizvod, već i simbol kvaliteta i tradicije. Nastavak rasta proizvodnje i izvoza višanja može doprineti daljem jačanju srpske poljoprivrede i ekonomije, te osigurati bolji životni standard za mnoge poljoprivrednike i njihove porodice.

(JA/EUpravo zato/Ekapija)