EU je tradicionalno ključni trgovinski partner Srbije zaslužan za 58,7% ukupne trgovinske razmene Srbije u 2022. godini, sa sličnim procentima koji se nastavljaju godinama. Ovi i drugi podaci o trgovini su u središtu bilbord kampanje koju je Delegacija EU pokrenula širom Srbije. Bilbordi ilustruju veliki značaj EU za Srbiju u poređenju sa drugim trgovinskim partnerima.

Ambasador EU u Srbiji Emenuele Žiofre ističe da je Srbija godinama imala velike koristi od trgovine sa EU:

"Vrednost godišnjeg izvoza Srbije u EU porasla je sa skoro 3,2 milijarde evra u 2009. godini na nešto manje od 18 milijardi evra u 2022. godini. To je skoro šestostruki rast u periodu od dvanaest godina. Smatramo da ova i druge brojke moraju biti poznate srpskoj javnosti."

Robna razmena između EU i Srbije godinama je u stalnom porastu, a prošle godine je bilateralna trgovina dostigla ukupnu vrednost od skoro 40 milijardi evra.

Što se tiče trgovine poljoprivrednim proizvodima, Srbija ima suficit u odnosu na EU. Ovaj suficit je dostigao svoj istorijski maksimum u 2021. godini od 688 miliona evra. Tržište EU tradicionalno predstavlja najznačajniju izvoznu destinaciju za srpske poljoprivredne proizvode sa preko 50% ukupnog izvoza poljoprivrednih proizvoda Srbije u EU prethodnih godina. Ponovo naglašavamo da je ovo nastavak višegodišnjeg trenda.

Kompanije iz EU su daleko najveći strani investitori u Srbiji sa oko 60% ukupnih direktnih stranih investicija registrovanih u periodu od 2010-2022. godine. To znači više od 20,5 milijardi evra investicija koje dolaze iz EU u periodu od 2010-2022.

Kompanije iz EU direktno zapošljavaju oko 300,000 ljudi u Srbiji, dok je indirektno mnogo više građana Srbije zaposlen u malim i srednjim preduzećima u Srbiji koja sarađuju sa investitorima iz EU kao njihovi dobavljači ili klijenti u različitim lancima vrednosti.

Bilbordi sa trgovinskim podacima nalaze se na 42 lokacije širom Srbije.

Izvor: EU u Srbiji