Pre nekoliko desetina godina nije bilo potrebno govoriti o organskoj hrani. Podrazumevalo se da je poljoprivreda kojom se ljudi bave organska, a hrana koju konzumiramo – uzgrajana na organski način – zdrava, hemijski netretirana i pravog ukusa. Danas je ovo upitno.
Jabuke su postale istog oblika i veličine, bez ijedne mrlje, a jagode su dostigle veličinu paradajza i ukus koji ne liči na ono što vidimo i što smo nekada konzumirali. Za sve ovo, delimično je odgovoran brz način života u urbanim sredinama koji je doveo do razdvojenosti između onih koji hranu proizvode i onih koji je konzumiraju. Negativna posledica je upotreba raznih hemijskih sredstava u poljoprivredi i stočarstvu, kao i u proizvodnji hrane i nedovoljno informacija o tome kako na duge staze njihovo prisustvo u namirnicama može uticati na zdravlje ljudi.
Zato se nameće potreba za hranom koja dolazi iz kontrolisane proizvodnje, a organska hrana postaje sve značajnija. Organska i zdrava hrana nisu samo trend koji je sve više zastupljen u svetu i kod nas, već opšta potreba da očuvamo zdravlje, životnu sredinu i budemo sigurni odakle potiču namirnice koje sačinjavaju našu porodičnu trpezu.
Ljudi koji se bave organskom proizvodnjom, "biseri" su naše poljoprivrede, a jedna od takvih priča je i priča o poljoprivrednom gazdinstvu Frutorga. U pitanju je jedan od najvećih proizvođača organskog voća u topličkom kraju, a rade i proizvode u Novom Selu kod Prokuplja. Posao vode mladi ljudi, brat i sestra, a sa kooperantima zajedno proizvode višnje, šljive, jagode, jabuke i dunje. Imaju setifikate organske hrane i zahvaljujući tome izvoze u Evropu.
"Preduzetnički koreni naše porodice vuku od davnina, naravno u različitim granama privrede, dok se naša generacija odlučila za organsku proizvodnju voća 2010. godine na porodičnom poljoprivrednom gazdinstvu. Kao pravno lice smo formirani 2015. godine nakon izgradnje prvih preradnih kapaciteta, gde smo bili u mogućnosti da izađemo na tržište kao nezavisna firma sa svojim proizvodima", počinje priču za EUpravo zato Momčilo Paunović, osnivač porodične kompanije koja se bavi proizvodnjom i preradom organskog sušenog i smrznutog voća
Momčilo je studirao filozofiju, a njegova sestra Tijana ekonomiju, ali su još kao mladi počeli da otkrivaju tajne organske proizvodnje, uz oca Dragana, koji je po vokaciji agroekonomista. Nakon završetka školovanja, Momčilo i Tijana odlučuju da se vrate u rodni kraj i dolaze na ideju da pokrenu biznis gde će primeniti stečeno znanje. Tako se rađa Frutorga.
Tržišni put usmeren ka EU
Proizvodni proces voća se odvija prema svim organskim standardima za koje poseduju potrebne licence.
"Mi smo odmah nakon registrovanja naše firme krenuli sa implementacijom EU standarda za organsku proizvodnju, kao i ostalih najviših standarda bezbednosti i kvaliteta hrane, tako da smo svoj tržišni put odmah usmeravali ka EU. Prema tome, velika posvećenost, stručnost i iskustvo su potrebni kako bi svoje proizvode proizveli na način koji EU regulative propisuju", priča Paunović.
Oni su inače korisnici EU PRO programa, pomoći koja im je, prema njihovim rečima, predstavljala jak stimulans da nastave ka unapređenju svog postojećeg poslovnog sistema.
"Ne samo da smo prepoznati kao firma sa potencijalom, već i neko ko može da raspolaže sredstvima na pravi način kako bi svoju konkurentnost podigao na znatno veći nivo", ističe naš sagovornik.
Ono što su uspeli da urade uz pomoć ovog programa jeste implementacija procesne opreme u vidu tunela za duboko zamrzavanje, i da samim tim, kako kaže, otvore nova radna mesta kako bi proširili portfolio proizvoda.
"Naša firma trenutno broji deset stalno zaposlenih ljudi od kojih su osam sa visokom stručnom spremom, i desetak ljudi koji su na sezonskim poslovima uključeni u naš sistem. Sprovođenjem EU projekta su se stvorili uslovi za zapošljavanje mladih stručnih lica koja mogu svojim obrazovanjem da učestvuju u unapređivanju poslovanja na najsavremeniji način", govori Paunović.
Njegov savet za ljude koji se bave svojim poslom je da prilike koje pruža EU sa svojim fondovima u Srbiji mogu da budu krucijalne.
"Svakako bih savetovao sve ljude da konkurišu za dobijanje sredstva od različitih EU fondova, jer takve prilike mogu biti krucijalne u razvitku vašeg poslovanja, vidljivosti na tržištu i pre svega predstavljaju odličnu motivaciju da svoje ideje sprovedete u delo".
Plan je da postanu lideri u organskoj proizvodnji
O pozitivnim iskustvima sa evropskim fondovima svedoči i činjenica da ova porodica planira da svoj posao unapredi uz još jedan – IPARD, o čemu smo ranije pisali.
"Naša proizvodnja trenutno zahteva ozbiljna ulaganja u najsavremeniju opremu za sortiranje i mala pakovanja, gde takođe vidimo šansu u evropskim fondovima, pre svega u IPARD fondu".
U budućnosti, kaže nam Paunović, kompaniju koju vodi vidi kao lidera u organskoj proizvodnji i simbol za kvalitet na inostranom tržištu.
"U izazovnim tržišnim okolnostima kao što su poslednjih nekoliko godina, projekciju za unapređenje svog poslovanja morate pažljivo i strpljivo voditi. Smatram da se ne treba voditi nagađanjima već detaljnim ekonomskim parametrima kuda treba usmeravati vaš biznis. Našu firmu vidim u bliskoj budućnosti kao lidera u organskoj proizvodnji u Srbiji i simbol za kvalitet na inostranom tržištu, i kao takvi da ćemo biti prisutni u većoj meri na američkom i kanadskom tržištu", zaključuje naš sagovornik.
Pored ovog preduzeća, Evropska unija je u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije preko programa EU PRO podržala preko 200 mikro i malih preduzeća i preduzetnika sa više od 4,3 miliona evra. Sredstva su iskorišćena za nabavku nove opreme uz koju su preduzeća unapredila proizvodnju i konkurentnost i otvorila nova radna mesta.
(JA/EUpravo zato)