Istraga će obuhvatiti svinjetinu namenjenu ljudskoj prehrani, poput svežih, hladnih i smrznutih komada svinjskog mesa, kao i svinjskih iznutrica.

Vlasti će je pokrenuti na zahtev Kineske organizacije za stočarstvo, a nadležna državna agencija mora da je dovrši u roku od godinu dana, uz mogućnost produžetka za dodatnih šest meseci, ukoliko to bude potrebno.

Prošle godine uvezli svinjetinu u vrednosti od šest milijardi dolara

Krajem prošlog meseca list Global Times objavio je, pozivajući se na izvore u poslovnim krugovima, da kineski proizvođači planiraju da zatraže istragu o uvozu nekih proizvoda od svinjetine iz EU-a, tvrdeći da se prodaju po veštačko niskim cenama.

U četvrtak list je na platformi X objavio, pozivajući se na "insajdersku" informaciju, da su kompanije službeno zatražile istragu, ne navodeći koje bi proizvode ona trebalo da obuhvati. Nisu imenovali ni kompanije koje su podnele zahtev.

"Domaća industrija ima pravo da podnese zahtev za otvaranje antisubvencijskih i antidampinških istraga kako bi zaštitila svoja legitimna prava i interese i kako bi se osiguralo normalno funkcioniranje tržišta, u skladu s relevantnim kineskim zakonima i propisima WTO-a, rekao je prošli četvrtak PR ministarstva trgovine He Yadong, prema izveštaju novinske agencije Xinhua.

Kina je prošle godine uvezla svinjetinu, uključujući iznutrice, u vrednosti od šest milijardi dolara, a više od polovine isporuka stiglo je iz EU, prema podacima carinske uprave.

Glavni dobavljač bila je Španija sa vrednošću isporuka od 1.5 milijardi dolara, gotovo tri puta većom od onih iz drugoplasirane i trećeplasirane Holandije i Danske.

Peking već istražuje uvoz pšenice iz EU

Evropski proizvođači svinjetine trenutno ne plaćaju uvozne carine.

Kineska odluka o istrazi nadovezala se na prošlonedeljno upozorenje Evropske komisije da bi mogla uvesti dodatne carine na uvoz električnih automobila na baterije iz Kine zbog "nepoštenih subvencija" proizvođačima.

Brisel istražuje i moguću nedopuštenu pomoć kineskih vlasti u nizu drugih sektora.

Peking je već početkom godine otvorio istragu o uvozu žestina iz Evropske unije, a mogao bi da proveri i prigovore domaćih proizvođača o mogućem evropskom subvencioniranju mleka i mlečnih proizvoda.

Tokom posete Novom Zelandu, kineski premijer Li Qiang istakao je prošle nedelje u razgovoru s predstavnicima kompanija kontinuirano jačanje potražnje za prehrambenim proizvodima visokog kvaliteta, poput mlečnih proizvoda, govedine i jagnjetine.

Novi Zeland kao najveći dobitnik

Novi Zeland najveći je proizvođač mleka i mlečnih proizvoda na svetu i glavni dobavljač Kine.

Analitičari nagađaju da bi, ako Kina uvede carine na uvoz iz EU, najveći dobitnici mogle biti upravo kompanije s Novog Zelanda.

Kineske carine ili trgovinske prepreke uvozu mlečnih proizvoda iz unije mogle bi dati Novom Zelandu priliku da još više poveća svoj tržišni udeo, rekla je analitičarka na novozelandskoj berzi Cristina Alvarado.

Iz Evropske komisije su prošle nedelje u odgovoru e-poštom Reutersu o mogućim kineskim istragama o uvozu svinjetine i mlečnih proizvoda iz EU rekli da "kineska vlada može da zatraži rešenje spora pri Svetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) i ne mora da poseže za kaznenim protivmerama".

(M.A./EUpravo zato/Index.hr)