Grčka je započela projekat izgradnje najvećeg i najzelenijeg pametnog grada u Evropi, vrednog 8 milijardi dolara, koji se razvija već više od deset godina.

Grad, nazvan Elinikon, gradi se na mestu bivšeg atinskog aerodroma i uključivaće prvi grčki neboder, moderni tržni centar i sportski park.

Izvođači projekta su za Biznis Insajder izjavili da ciljaju na stvaranje raja koji kombinuje prelepe poglede na obalu sa tehnološki naprednom i ekološki prihvatljivom infrastrukturom. Očekuje se da će prva faza projekta, čiji je završetak planiran za 2026. godinu, privući milion novih turista i unaprediti grčku ekonomiju za 3,3 milijarde evra.

Elinikon je jedan od retkih visokotehnoloških gradova koji se grade u Evropi, dok su slični projekti obično locirani u Aziji ili na Bliskom istoku.

Ovaj grad budućnosti nalazi se na obali Egejskog mora, na lokaciji bivšeg međunarodnog aerodroma Elinikon, koji je zatvoren 2001. godine.

Izgradnja je trebalo da počne 2008. godine, ali je značajno odložena zbog globalne finansijske krize koja je ozbiljno pogodila grčku ekonomiju. Radovi su konačno započeti u julu 2020. godine.

Jedan od glavnih prioriteta projekta je regeneracija obale duge preko tri kilometra, sa izvanrednim pogledom na Egejsko more.

Prošle godine je započeta izgradnja luksuznih vila Kouv Rezidenses.

Lamda Development, koju je magazin Tajm proglasio za jednu od 100 najuticajnijih kompanija, već je prodala 350 obalnih imanja i nedavno je predstavila planove za novu lokaciju pod nazivom Mala Atina, koja će uključivati još 1.115 stambenih jedinica.

(EUpravo zato/Business Insider)