Evropska unija želi da izvuče pouke iz ruskog rata u Ukrajini pa su zato po prvi put predstavili strategiju za industriju oružja. Cilj je da se zamene programi pokrenuti nakon početka invazije i da se industrija oružja u EU dugoročno oblikuje.

Kako je rečeno u Briselu, strategija naoružanja EU potrebna je zbog manje fragmentacije unutar te oblasti. Fragmentacija znači da svih 27 članica EU samostalno opremaju svoje vojske oružjem koje često nije kompatibilno i pre svega ne udružuje svoju kolektivnu kupovnu moć. Takođe, ona dovodi do nepostojanja konkurencija između proizvođača oružja, objasnila je potpredsednicca Evropske komisije Margrete Vestager u Briselu

"To dovodi do ogromne neefikasnosti i neefikasnog korišćenja novca poreskih obveznika. Osim toga, države-članice troše novac na mnogo različitih vrsta opreme", naglasila je Vestager na konferenciji za novinare. Dešava se, dodaje, da postoji i do pet vrsta jednog istog oružja.

Nova strategija ima za cilj da garantuje da industrija naoružanja u EU može brže, bolje i zajednički da proizvodi, naglasio je Tijeri Breton, komesar EU zadužen za unutrašnje tržište. U tom cilju, Evropska komisija predlaže niz mera.

Zajednička nabavka trebalo bi da postane norma

Centralni predlog je da zajednička nabavka oružja ubuduće bude pravilo. U tu svrhu biće formirano novo telo koje će činiti Komisija, visoki predstavnik, šef Evropske odbrambene agencije i države-članice. Zadatak tog novog tela će biti utvrđivanje potreba država-članica prilikom kupovine naoružanja i omogućavanje koordinacije.

Kupovati više oružja proizvedenog u EU

Reč je i o količini naoružanja koje članice kupuju van EU. Prema rečima potpredsednice Margrete Vestager, zemlje-članice EU su od početka ruskog agresorskog rata u Ukrajini, do juna 2023, na naoružanje potrošile više od 100 milijardi evra. Skoro 80 odsto toga potrošeno je van EU, a 60 odsto je otišlo proizvođačima u SAD. Najmanje 50 odsto novca država-članica koji se troši na oružje trebalo bi do 2030. da bude potrošeno unutar Unije, a do 2035. to bi trebalo da bude 60 odsto.

Koliko je strategija obećavajuća?

U svakom slučaju, industrija naoružanja EU pozdravlja plan Evropske komisije.

"U potpunosti podržavamo cilj Komisije da poboljša odbrambenu spremnost EU i pozdravljamo fokus strategije na podršku odbrambenoj industriji EU“, rekao je Jan Pije, generalni sekretar udruženja "Aerospace, Security and Defence Industries Association of Europe". Međutim, kako dodaje, uspeh strategije zavisi od država-članica.

(EUpravo zato/DW)