Gradonačelnik Zrenjanina, Simo Salapura, obišao je danas Tehnički sektor JKP „Vodovod i kanalizacija“ gde je upoznat sa novim specijalizovanim vozilom VOMA koje je nedavno nabavljeno, a koje će biti korišćeno za odgušivanje kanalizacione mreže, kao i dispečerski centar u kome je zahvaljujući automatizaciji omogućen kompletan monitoring rada bunara i pumpi na izvorištu.

Sa tog mesta omogućeno je i praćenje rezultata merenja protoka i gubitaka vode u mreži sa 17 mernih mesta koja su izgrađena prošle godine.

Nakon obilaska Tehničkog sektora gradonačelnik je obišao postrojenje za preradu vode za piće - fabriku vode, gde je o trenutnim aktivnostima koje se sprovode razgovarao sa Branislavom Zecom, direktorom evropskog ogranka Metita.

"Nakon gotovo dve godine od kad smo potpisali ugovor u Vladi Republike Srbije sa kompanijom Metito i nešto više od godinu dana od kad su stečeni svi preduslovi da se mogu izvoditi radovi na gradilištu vidimo velike promene na sistemu vodosnabdevanja na teritoriji grada Zrenjanina. Kada kažem sistem vodosnabdevanja, to je nešto više od fabrike vode, to su naša izvorišta, to su krajnji korisnici i naravno pozicije gde se trenutno nalazimo Fabrika vode", kazao je Salapura.

Ukazao je da je ukupno u sistem vodosnabdevanja u protekle dve godine uloženo blizu 20 miliona evra, od toga nešto više od 12 miliona evra uložio je sam investitor u fabriku.

Kako je dodao, uloženo je za sve one nedostajuće delove koji su bili neophodni i tako je uspešno realizovana prva faza testiranja.

"Sada smo u drugoj fazi izgradnje, dogradnje i povezivanja dodatne opreme koja je neophodna da bismo u krajnjem ishodu dobili čistu pijaću vodu ta faza podrazumeva i nabavku novog DAF sistema koji je sada, kako smo čuli od strane investitora, trenutno na carini. Druga faza takođe podrazumeva i izgradnju jednog novog objekta gde će se instalirati multimedijalni filteri za prečišćavanje, a videli smo deo fabrike u kome već postoje i delovi koji se tiču reverzne osmoze, dakle za membrane. Imamo deo za koji se tiče donacije kompanije Metito, a u pitanju je poseban softver za smanjenje gubitaka u mreži", naveo je on.

Podsetio je i da je kompanija Metito izvršila detaljnu analizu i uložila sredstva za softver doniran JKP „Vodovod i kanalizacija" a kojim su ustanovljeni gubici u mreži između 35 i 37 odsto.

"To znači da nemamo taj luksuz da gubimo čistu vodu koju ćemo do kraja godine isporučiti korisnicima. Moramo imati čistu vodu i što manje gubitke u mreži, a naš cilj jeste da u krajnjem ishodu imamo do 20 procenata gubitaka u mreži. Za sad ćemo imati pilot projekat kada su u pitanju gubici u mreži, sa sto besplatnih vodomera koje će donirati kompanija Metito od kojih će polovina moći da se učitava na daljinu", pojasnio je Salapura.

Kako je dodao,  na taj način ako će moći da se sagleda kako i na koji način mogu da se smanje gubici.

 "Sada je sistem softverskog upravljanja na našim izvorištima i bunarima, jedan od najmodernijih u Srbiji. Zahvaljujući sredstvima Vlade Republike Srbije i AP Vojvodine koja je uložila blizu milion evra mi sada imamo potpuno digitalizovano izvorište, imamo stanje u realnom vremenu i pokazatelje kroz 17 merno - regulacionih uređaja, kada je reč o protoku, pritisku i eventualnim kvarovima. To je još jedan ogroman korak ka unapređenju upravo tog sistema vodosnabdevanja koji je dosta složen i kompleksan na teritoriji grada Zrenjanina", kazao je gradonačelnik Zrenjanina.

Nakon posete postrojenju, zaključio je da radovi teku dogovorenom dinamikom.

"U ovoj godini ćemo moći da isporučimo čistu vodu građanima Zrenjanina i konačno da rešimo ovaj višedecenijski problem koji u našem gradu postoji od kada postoji vodosnabdevanje u gradu, a to je više od 40 godina", najavio je Salapura.

(M.A./EUpravo zato/zrenjanin.rs)