Grad Zrenjenin sprovodi Konkurs za izbor privrednih subjekata u sprovođenju nabavke bicikala kao ekološki prihvatljivog transporta na teritoriji grada Zrenjanina, a zatim će raspisati i konkurs za zainteresovane građane.

Za sufinansiranje nabavke bicikala iz ovog Konkursa opredeljuju se sredstva za 2024. godinu u iznosu do 1,5 miliona dinara, a sredstva za sufinansiranje nabavke bicikala dodeljuju se na osnovu Konkursa za građane u iznosu od deset hiljada dinara po biciklu, navodi se na sajtu Grada.

Cilj je da se poveća broj biciklista na ulicama grada, a time i  poboljša kvalitet vazduha i smanji zagađenje životne sredine.

Pravo učešća na Konkurs za izbor privrednih subjekata za sprovođenje nabavke novih bicikala kao ekološki prihvatljivog transporta na teritoriji grada Zrenjanina imaju svi zainteresovani privredni subjekti koji ispunjavaju zakonom utvrđene uslove za obavljanje delatnosti i koji ispunjavaju uslove definisane Pravilnikom, a rok za podnošenje prijava je 19. april 2024. godine.

Prema rečima Sima Salapure, gradonačelnika Zrenjanina, ovakvi konkursi se sprovode od 2021. godine.

Kako je naglasio, do sada je na taj način subvencionisana kupovina dve stotine bicikala. U prvoj godini subvencija je iznosila po pet hiljada dinara za nabavku 40 bicikala, a kasnije, zbog velikog interesovanja povećana je na deset hiljada dinara.

Građeni koji budu ostvarili pravo na sufinansiranje, bicikle mogu da nabave isključivo od privrednih subjekata izabranih putem ovog Konkursa.

(M.A./EUpravo zato/ energetskiportal.rs)