U okviru projekta "EU podrška reformama u sektoru voda" kroz pilot program je prošlo 20 javnih komunalnih preduzeća u Srbiji, za šta je Evropska unija izdvojila 1,8 miliona evra.

Ovaj projekat započet je u januaru 2022. godine, a okončan završnom konferencijom održanom u Beogradu, 19. marta.

Na konferenciji povodom realizacije projekta "EU podrška reformama u sektoru voda" se čulo  da će ovaj projekat direktno doprineti kvalitetu života građana, poboljšanju kvaliteta poslovanja komunalnih preduzeća, povećanoj transparentnosti i jedinstvenom pristupu vodnim tarifama.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Bojan Vranjković kazao je da svakome ko je radio na projektu u ovako kompleksnom sektoru prilično je jasno koliko je zahtevan put od početnog, idejnog koncepta, do potpune realizacije, odnosno implementacije.

Kako je pojasnio, kroz projekat je pilotirano 20 jedinica lokalnih samouprava, odnosno njihovih javnih komunalnih preduzeća.

"Uz pomoć eksperata, predanog rada zaposlenih i u jedinici lokalne samouprave i zaposlenih u Ministarstvu poljopriivrede, a pre svega Republičke direkcije za vode, kroz jedan zajednički rad zaista su dobili značajne smernice za poboljšanje i funkcionisanje njihovih preduzeća u oblasti pružanja vodnih usluga", rekao je Vranjković.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo poljoprivrede u ovom momentu posebnu pažnju posvećuje i tretmanu otpadnih voda.

"Imamo nekoliko projekata koji su već u radu, poput onih u opštinama Brus i Blace, a očekujemo da uskoro bude gotov i tender za Sokobanju. Takođe, u razvoju je i projekat Zlatiborskog okruga, gde očekujemo da će pet opština Užice, Požega, Arilje, Kosjerić i Ivanjica takođe dobiti jedan regionalni centar za prečišćavanje otpadnih voda", objasnio je Vranjković.

Sekretar udruženja za komunalne delatnosti Privredne komore Srbije, Dalibor Joknić ocenio je da se uz podršku EU naša zemlja razvija u povoljnom smeru i izrazio u uverenje da će projekat doprineti da se u Srbiji napravi strategija za unapređenje vodnog sistema u zemlji.

"Voda je resurs 21. veka i moramo ga čuvati", kazao je Joknić.

Dodao je da je veoma značajna saradnja sa partnerima iz EU kao i iz regiona kako bi se unapredio ovaj sektor

Program menadzer Delegacije EU Antoine Avignon naveo je da će ovaj projekat Srbiji doneti bolje vodne usuge, priuštive cene, unapređenje tehnologije i smanjenje energetskih troškova. On je ocenio je da je za uspešnu realizaciju ovog projekta neophodna saradnja i dijalog sa Javnim komunalnim preduzećimau zemlji i građanima.

Ovaj projekat je finansiran iz sredstava pretpristupnih fondova Evropske unije (IPA), i pruža direktnu tehničku podršku Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Republičkoj direkciji za vode, drugim nacionalnim institucijama, lokalnim samoupravama i javnim komunalnim preduzećima u planiranju i razvoju reformskih mera i aktivnosti.

(M.A./EUpravo zato)