Direktorka MMF-a Kristalinom Georgijevom je pohvalila reforme sprovedene u Srbiji, rekavši da je naša zemlja , zahvaljujući tim reformama i postignutim ekonomskim rezultatima, "zaslužila mesto na kome smo sada", rekao je ministar finansija Siniša Mali nakon sastanka sa njom.

Na sajtu Vlade Srbije, istaknuto je saopštenje o toku sastanka srpskog ministra i direktorke MMF-a.

Mali je rekao da su direktorki MMF-a predstavljeni pozitivni makroekonomski parametri Srbije, kao što su rast ekonomije i stranih direktnih investicija, kao i plata i penzija, uz nisku stopu nezaposlenosti i intenzivnu izgradnju putne infrastrukture.

Kako je kazao, sporazum sa MMF-om ističe krajem ove godine i na sastanku je dogovoreno da će biti produžen na još najmanje dve godine.

"Time pokazujemo da smo spremni da nastavimo sa reformama, što je poruka i građanima Srbije i investitorima koji treba da dođu u našu zemlju", naglasio je Mali.

On je čelnicu MMF-a obavestio i o planovima za EKSPO 2027 i njegovim potencijalom da pruži šansu za rast celog regiona:

Prema njegovim rečima, po tom pitanju zajedno su konstatovali da je EKSPO 2027. godine i sve što ga čini, izgradnja brzih pruga, auto-puteva, škola, bolnica, ulaganja u energetiku, najveća šansa za ceo region u smislu rasta i novih investicija i da se pokažemo svetu na pravi način.

Sumirajući svoju trodnevnu posetu Vašingtonu, on je ocenio da sa svih sastanaka na kojima je bio nosi dobre vesti za Srbiju, a to je da su svi pohvalili dosadašnji napredak, reforme i rast.

"Treba da nastavimo sa reformama Poreske uprave, javnih preduzeća i u oblasti energetike. Potrebne su reforme i u oblasti socijalnih davanja, uređenja tržišta rada, dakle, svega onoga što ekonomiju čini još atraktivnijom i konkurentnijom", pojasnio je Mali i dodao da to treba da nas dovede do cilja koji je zacrtan planom "Skok u budućnost - Srbija 2027", a to je da prosečna plata iznosi 1.400 EUR, 650 EUR prosečna penzija i 650 EUR minimalna zarada.

(M.A./EUpravo zato)