Helensko privredno udruženje Srbije godinama je posvećeno svojoj osnovnoj misiji: približavanju grčkog i srpskog tržišta i učvršćivanju privrednih odnosa dveju zemalja, putem pružanja podrške procesu ekonomskih reformi Srbije, jačanju privrede i unapređenju uslova poslovanja u zemlji.

O tome kako ocenjuje trenutno okruženje za poslovanje kompanija u Srbiji, ali i o putu evrointegracija, govori Nikolaos Sliousaregko, predsednik Društva.

"Predvidiv i stabilan investicioni ambijent je preduslov za kreiranje realnih poslovnih planova i njihovu praktičnu primenu. Sve veći broj međunarodnih kompanija koje posluju u zemlji potvrđuje činjenicu da je Srbija poslednjih godina napravila značajne korake ka stvaranju stabilnog ambijenta za ekonomski razvoj zemlje, što takođe dokazuje da su investitori prepoznali pozitivnu ekonomsku i investicionu klimu u zemlji. Sporazumi o slobodnoj trgovini, povezivanje tržišta Zapadnog Balkana, unapređenje infrastrukture kao i program implementacije zelene agende doprinose ne samo rastu, već i održivom poslovanju."

Kako Helensko privredno udruženje Srbije doprinosi poboljšanju poslovnog okruženja?

"Helensko privredno udruženje Srbije ima za cilj da približi grčko i srpsko tržište i da članovima pruži mogućnost poslovanja u bezbednom investicionom okruženju. Kroz naše aktivnosti i događaje članovima dajemo podršku u zaštiti njihovih poslovnih interesa, informišemo ih aktuelnim privrednim temama i poslovnim prilikama, i ujedno podstičemo dijalog grčkih privrednika sa nadležnim institucijama, u formi razgovora privrede i države, koji je ključan za dalje unapređenje poslovnog ambijenta."

Šta zajedno možemo da uradimo da izgradimo poverenje u cilju kreiranja evropskih vrednosti na putu evrointegracija?

"Srbija je u dobroj meri integrisana u evropske ekonomske procese, uzimajući u obzir da je EU njen najveći trgovisnki partner. Važno je da Srbija nastavi da razvija privredu, kao i da podržava vladavinu prava, solidarnost i toleranciju, kao važna demokratska načela koja iziskuju kontinurani socijalni i privredni rast.

Želeo bih da istaknem da je Grčka jedan od najvećih podržavaoca Srbije na putu evrointegracija, a jedan od ciljeva našeg udruženja odnosi se upravo na podsticanje njenog evropskog potencijala. U tom smislu ćemo putem naših aktivnosti nastaviti da promovišemo Srbiju kao investicionu destinaciju grčkim institucijama i grčkoj poslovnoj zajednici u cilju daljeg razvoja srpske privrede i njene evropske perspektive."

Da li platforme poput EUpravo zato mogu da doprinesu boljem razumevanju i poboljšanju poslovnih odnosa?

"EUpravo zato kroz svoje održivo poslovanje, doprinosi primeni digitalne transformacije medija čime podstiče unapređenje produktivnosti i omogućava veću povezanost i saradnju svih aktera privrede. Veoma je važno i to što putem objektivnog i transparentnog izveštavanja pruža mogućnost dijalogu između politike, biznisa i društva Zapadnog Balkana i Evropske unije."