Mnogo je benefita od Inicijative Otvoreni Balkan, od transporta, ekonomije, turizma, otvorenog tržišta, do boljih dobrosusedskih odnosa.

Otvoreni Balkan je podrška postojećim regionalnim inicijativama, njihova konkretizacija i odgovor na zahteve privrede, kompanija i realnog života.

Inicijativa pokrenuta pod nazivom Mini Šengen preimenovana je u Otvoreni Balkan, a mogu joj pristupiti sve ekonomije u regionu.

Inicijativu intenzivnije saradnje na Zapadnom Balkanu pokrenula su 2019. tri lidera – predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Albanije i Severne Makedonije Edi Rama i Zoran Zaev sa ciljem slobodnog kretanja robe, usluga, ljudi i kapitala po modelu EU.

Tokom 2019, 2020. i 2021. godine održano je niz sastanaka, foruma i samita, u okviru kojih je potpisano više deklaracija i sporazuma kojim je Otvoreni Balkan dobio pravni okvir i temelje za konkretne aktivnosti i olakšice.

Na samitu u Tirani 21. decembra 2021. potpisani su Sporazum o uslovima za slobodan pristup tržištu rada na Zapadnom Balkanu, Sporazum o povezivanju šema elektronske identifikacije građana i Sporazum o saradnji u veterinarskoj, fitosanitarnoj i oblasti bezbednosti hrane i hrane za životinje.

Vlada Srbije i Savet ministara Albanije potpisali su sporazum o uzajamnom priznavanju odobrenja ovlašćenih privrednih subjekata za sigurnost i bezbednost (AEOS), kao i Vlada Severne Makedonije i Saveta ministara Albanije o uzajamnom priznavanju odobrenja ovlašćenih privrednih subjekata za sigurnost i bezbednost (AEOS).

Potpisan je i Sporazum o saradnji akreditacionih tela na Zapadnom Balkanu, a njihova primena omogućuje privredi i građanima da lakše trguju, putuju, međusobno zapošljavaju deficitarne kadrove i brže se ekonomski integrišu.

Cilj Otvorenog Balkana stvaranje jedinstvenog regionalnog tržišta zasnovanog na principima i vrednostima na kojima zasnovano i jedinstveno tržište Evropske unije (EU), a to je sloboda kretanja robe, kapitala, usluga i ljudi.

Sporazumi o trgovini robom smanjili su vreme trgovinskih procedura i transporta pa su znatno smanjeni i troškovi.

Kako su olakšanje izvozne i uvozne procedure, tako su smanjene i takse i naknade za međunarodnu trgovinu hranom između članica i do 80 odsto, a povećana je i trgovina u regionu Otvorenog Balkana.

Otvoreni Balkan je prilika za liberalizaciju tokova kapitala, što čini region atraktivnijim za nove investicije, kao i širenje ulaganja.

U vreme kada je Srbija ubrzala svoje privredne aktivnosti, kada je potreban veći broj radnika, dobro što se kroz Otvoreni Balkan stvorio novi temelj za razmenu stručnih kadrova različitih vrsta.

Dobro je da su naše države Otvorenog Balkana širom otvorile vrata da više ne postoje složene birokratske procedure zato što razvoj preduzetništva podrazumeva  ida se prevazilaze  administrativna pitanja.

(M.A./EUpravo zato)