Evro je nedavno porastao usred previranja na globalnom tržištu, a na njega se gleda kao na bezbednu valutu. Kurs između evra i američkog dolara je u ponedeljak skočio na 1,1, što je najviši nivo od januara, da bi se u utorak povukao na nešto iznad 1,09.

Ova kretanja odražavaju globalno raspoloženje. Naime, okruženje bez rizika podstaklo je evro tokom kolapsa berze, dok je situacija koje se odnosi na rizik izvršilo pritisak na smanjenje jedinstvene valute nakon oporavka tržišta.

Međutim, evro bi se mogao suočiti sa daljim pritiskom povećanja s obzirom na preovlađujući globalni trend.

Evro vraća status valute sigurne luke

Istorijski gledano, evro se smatrao sigurnim mestom za novac investitora zbog svoje visoke likvidnosti, statusa glavne rezervne valute, značajne ekonomije evrozone i stabilne politike Evropske centralne banke.

Međutim, ova percepcija bezbednosti je možda bila potkopana ratom u Ukrajini, otežanim ekonomskim izgledima i političkim previranjima. Uprkos tome, evrozona ostaje ključni deo globalne ekonomije. Nedavno je evro povratio svoj status sigurnog utočišta usred previranja na tržištu, podstaknutog naglim rastom japanskog jena i naglim padom na američkim berzama.

Nestabilnost tržišta će verovatno i dalje trajati

Uprkos velikom oporavku na globalnim berzama, volatilnost može da opstane jer osnovni uslovi ostaju nepromenjeni. Ovo bi moglo dodatno učvrstiti evro kao sredstvo sigurnog utočišta.

Nedavna intenzivna rasprodaja na tržištima akcija bila je izazvana naglo ojačanim japanskim jenom nakon povećanja kamatne stope Banke Japana prošle nedelje.

Trgovci valutama su odmotavali „carri trades", što je dovelo do preokreta u jenu i pada američkog dolara.

Prenos valute uključuje pozajmljivanje u valuti sa niskom kamatnom stopom i ulaganje u valutu sa višom kamatnom stopom, sa ciljem da se profitira od razlike kamatnih stopa. Investitori su pozajmljivali jen po nižim stopama za finansiranje ulaganja u kapital, tako da je nedavni preokret jena doprineo rasprodaji globalnog tržišta akcija.

Prerano je zaključiti da je volatilnost prestala.

Očekuje se da će Banka Japana nastaviti sa monetarnim pooštravanjem, ne samo podizanjem kamatnih stopa već i smanjenjem kupovine obveznica i ovo će verovatno dovesti do daljeg vraćanja jena u domovinu, jer će mnoga japanska preduzeća, opterećena velikim dugom, morati da otplate svoje kredite.

Ovaj trend bi mogao da nastavi da vrši pritisak na američki dolar i podstiče evro, kao i valute koje su manje pogođene globalnim trendovima, kao što su australijski i novozelandski dolar.

Ne samo globalni trendovi, već i kretanje kamatnih stopa ECB-a su ključni faktori koji utiču na kretanje evra. Inflacija u evrozoni je neočekivano ubrzala na 2,6% u julu, u odnosu na 2,5% prethodnog meseca, što je umanjilo očekivanja za drugo smanjenje stope od strane ECB u septembru. Znaci ekonomskog oporavka u evrozoni takođe bi mogli privući priliv kapitala, jer investitori traže stabilnost usred trenutne nestabilnosti tržišta.

Nasuprot tome, očekuje se da će Federalne rezerve SAD početi da snižavaju svoje kamatne stope u septembru, jer strahovi od recesije rastu usred nedavnih ublaženih ekonomskih mera u zemlji. Učesnici na tržištu očekuju da će nedavna tržišna previranja takođe podstaći Fed da sprovede tri smanjenja kamatnih stopa ove godine, što će dovesti do daljeg pada američkog dolara.

Kao rezultat toga, omekšavanje američkog dolara i povlačenje američke berze mogli bi dodatno da učvrste status evra kao sigurne valute.

Privlačnost evra kao stabilne imovine u vremenima globalne neizvesnosti može biti pojačana njegovim relativno dobrim performansama u poređenju sa drugim valutama.

(M.A./EUpravo zato/Euronews.com)