Kompanija koja se bavi statistikama Numbeo objavila je prošlog meseca svoj godišnji Indeks troškova života po gradovima širom sveta. Ispostavilo se da se najskuplji grad za život nalazi u Evropi.

Lista je kreirana na osnovu poređenja sa troškovima života u Njujorku koji je dobio ocenu 100, što znači da je svaki drugi grad ocenjen na osnovu toga koliko je skuplji ili jeftiniji u poređenju sa Njujorkom, prenosi CNBC.

Najskuplja je švajcarska Ženeva i ima vrednost indeksa 101,7, a to pokazuje da je život u tom gradu za 1,7 odsto skuplji od Njujorka. Procenjeni mesečni troškovi za život jedne osobe u Ženevi iznose oko 1.715 dolara, što je oko 1.600 evra, bez stanarine, dok su procenjeni mesečni troškovi četvoročlane porodice oko 6.300 dolara, što je oko 5.800 evra, navodi Numbeo.

Takođe, grad kontinuirano zauzima jedno od najboljih mesta za život prema kvalitetu života jer nudi nizak stepen kriminala i različite poslove.

Iako Sjedinjene Američke Države imaju najveći broj rangiranih gradova, zauzimajući sedam od prvih deset mesta, činjenica je da su prva dva na spisku u Evropi i to samo u jednoj državi, Švajcarskoj.

Cirih i Njujork

Posle Ženeve, na drugom mestu ove "neslavne liste" nalazi se Cirih. On je 0,4 odsto skuplji od Njujorka.

Godinama unazad, Cirih je rangiran kao jedan od najpoželjnijih gradova za život. Ovo je delimično zbog njegove čistoće, političke stabilnosti i infrastrukture.

Procenjeni mesečni troškovi za četvoročlanu porodicu su 6.184 dolara (oko 5.600 evra), ne uključujući kiriju, dok su procenjeni mesečni troškovi za jednu osobu 1.689 dolara (1.500 evra), takođe bez kirije, prema Numbeo-u.

Cirih je najveći grad u Švajcarskoj i jedan od finansijskih centara zemlje.

Njujork je treći najskuplji grad na svetu, prema Numbeo-ovom Indeksu troškova života po gradovima. Imao je najviše troškove života od svih američkih gradova koji su ušli u prvih deset.

Njujork je dom velikih kompanija, a troškovi života u Njujorku su 128 odsto viši od nacionalnog proseka, prema PayScale-u.

Njujork je poznat po visokim cenama kirije. Od juna 2024. godine, srednja mesečna kirija za sve tipove stambenih jedinica u gradu iznosi 4.480 dolara (4.100 evra), što je 122 odsto više od nacionalnog proseka.

Kompletna lista 10 najskupljih gradova na svetu:

Ženeva, Švajcarska

Cirih, Švajcarska

Njujork, Njujork

San Francisko, Kalifornija, Sjedinjene Američke Države

Boston, Masačusets, Sjedinjene Američke Države

Rejkjavik, Island

Vašington D.C., Sjedinjene Američke Države

Sijetl, Vašington, Sjedinjene Američke Države

Los Anđeles, Kalifornija, Sjedinjene Američke Države

Čikago, Ilinois, Sjedinjene Američke Države

(JA/EUpravo zato)