Letnji praznici su zvanično u punom jeku, ali vozači bi trebalo da se uzdrže od pritiskanja papučice gasa ove nedelje (i inače, naravno), jer saobraćajna policija širom Evropske unije sprovodi dodatne provere brzine.

Roadpol — mreža saobraćajne policije Evropske unije — sprovodi svoju godišnju kampanju protiv brzine, za koju tvrdi da je najveća na svetu "po ukupnom broju uključenih policijskih profesionalaca i proverenih vozača" i da ima cilj smanjenje smrtnih slučajeva u saobraćaju.

EU je 2018. obećala da će smanjiti smrtne slučajeve na putevima za 50 odsto do 2030. godine, a nekoliko zemalja članica na putu da ispuni taj cilj. Prošle godine smrtni slučajevi na putevima su se smanjili za samo jedan odsto sa 20.400 poginulih.

Smrtni slučajevi u saobraćaju u Španiji, Francuskoj i Italiji stagniraju od 2019. godine, pokazuju podaci Evrostata, dok su u Holandiji, Slovačkoj i Švedskoj porasli.

"Osećaj nekažnjivosti među nekim vozačima, koji veruju da kršenje brzine neće biti prijavljeno u njihovim matičnim zemljama, podstakao je intenzivne napore u ovoj oblasti", rekao je Ernesto de Lusija Membriljo de Novales, španski policajac u saopštenju za javnost.

Bezbednosne provere će se sprovoditi širom zemalja članica i trajaće do do 11. avgusta.

Roadpol je zabeležio više od 650.000 prekršaja prekoračenja brzine tokom svoje kampanje prošle godine.

(JA/EUpravo zato)