Inflacija u evrozoni se ubrzala u maju, prvi put od kraja prošle godine, donoseći još veće poskupljenje usluga i hrane, pokazale su analize Eurostata, a Hrvatska je ponovo bila gotovo dvostruko iznad proseka kada je reč o rastu cena.

U maju je godišnja stopa inflacije u evrozoni, merena harmonizovanim indeksom potrošačkih cena (HICP), iznosila 2,6 odsto, izračunali su statističari.

U aprilu je iznosila 2,4 procenta.

Eurostatova procena pokazuje da je rast cena u zoni primene zajedničke evropske valute u maju ubrzan prvi put od decembra prošle godine.

Na mesečnom nivou, cene su u maju porasle za 0,2 posto, nakon 0,6-postotnog povećanja u prethodnom mesecu. Najviše su poskupele usluge, za 4,1 odsto.

Kupovina u supermarketu
Mark Bolton Photography / Alamy / Alamy / Profimedia 

Veliko poskupljenje hrane

Rast cena sveže hrane posebno je bio upečatljiv, sa 1,2 na 1,8 posto.

Skuplji su i energenti, prvi put od aprila prošle godine, za blagih 0,3 posto. Kada se isključe energija i sveža hrana, godišnja stopa inflacije u evrozoni iznosila je u maju 2.9 posto i bila je viša za 0.1 postotni bod nego u aprilu.

Hrvatska iznad "četvorke"

Najviše su porasle cene u Belgiji, za 4,9 posto, pokazuje Eurostat. Sledi Hrvatska s rastom potrošačkih cena za 4,3 procenta u odnosu na prošlogodišnji period.

Godišnja stopa inflacije merena HICP-om iznosila je u Hrvatskoj 8.3 posto.

U grupi zemalja evrozone s najizrazitijim rastom potrošačkih cena ističu se i Portugal i Španija.

Najblaži rast cena beležile su, pak, Litvanija i Finska, za 0,2 odsto odnosno za 0,5 odsto u odnosu na prošlogodišnji maj, pokazuje izveštaj Eurostata.

(EUpravo Zato/Index.hr)