Fanovi pevačice Tejlor Svift su toliko skakali na njenom koncertu u Škotskoj da su to zabeležili i aparati za registrovanje zemljotresa, saopštio je Britanski geološki zavod.

Seizmička aktivnost je "uhvaćena" i šest kilometara dalje tokom tri nastupa koja su se održala na stadionu u Edinburgu prošlog petka, subote i nedelje. Neke njene najpopularnije pesme su prouzrokovale potrese svake noći.

"Bilo je to magično i divno veče. Stadion pun ljubavi i radosti, pevali smo iz sveg glasa sa više od 70.000 drugih ljudi, a sa mnom je bila i moja devetogodišnja ćerka", rekla je jedna obožavateljka Lindsi Hempenstal.

Koncert održan prošlog petka bio je najposećeniji nastup u istoriji Škotske.

Najveći potres je registrovan tokom pesme "Ready For It?". Kako se navodi, fanovi su skakanjem oslobodili toliko energije da su mogli da napune 6.000 baterija za automobile što je vrednost od 80 kilovata.

Oko 73.000 ljudi je pevalo više od tri i po sata, a zemlja je pomerena za 23,4 nanometra.

Iako su instrumenti seizmologa detektovali potres, niko u neposrednoj blizini stadiona nije mogao da oseti te vibracije.

Uticaj Tejlor Svift, koja je na svetskoj turneji, odražava se i po lokalne ekonomije jer obožavatelji ne kupuju samo karte već i smeštaje, putuju i organizuju žurke.

Pevačica nakon Škotske nastupa u Liverpulu, Kardifu, a onda će upriličiti čak osam koncerata na londonskom Vembliju.

(EUpravo Zato/Sky News)