Poznati modni lanac Esprit proglasio je bankrot u Nemačkoj, preneo je Bild.

Pogođeno je još šest podružnica i 1.500 zaposlenih.

Kako se dodaje, ovo nije prvo tržište na kome modni brend ima probleme jer se krajem marta pojavila vest u švajcarskim medijima o bankrotu Esprita i u toj zemlji, a slično se potom dogodilo i u Belgiji.

Prema zvaničnom saopštenju Esprita, bankrot švajcarske podružnice i zatvaranje filijala bili su „neizbežni“ prenosi Swissinfo.

"Globalni ekonomski razvoj, u kombinaciji sa naglim povećanjem troškova energije i logistike, kao i negativnim raspoloženjem potrošača i, na kraju, ali ne i najmanje važno, visokim rentama za naše filijale, na kraju je onemogućio nastavak našeg poslovanja", saopštili su iz kompanije u aprilu.

Prezaduženost podružnice švajcarskog Esprita iznosila je oko 12 miliona CHF na kraju 2023. Esprit odeća će i dalje biti dostupna u 19 filijala kojima upravljaju franšizni partneri i u 150 prodavnica odeće različitih brendova, saopštila je tada modna grupa.

Kako su tada naveli, kompanija će biti reorganizovana i ubuduće će se koncentrisati na onlajn prodavnicu i trgovinu sa franšiznim partnerima.

Takođe je fokus na „novim impulsima u e-trgovini“.

Esprit Retail Svitzerland AG je u potpunom vlasništvu modne grupe Esprit Holdings Limited, koja je kotirana na berzi u Hongkongu i ima svoje legalno sedište na Bermudama. Podnošenje prijave o stečaju švajcarske filijale nema direktnog materijalnog uticaja na grupu. Poslovanje i poslovanje grupe su takođe ostali normalni.

Krajem marta bilo je reči o zatvaranju oko 40 prodavnica u Nemačkoj. Esprit je navodno raskinuo ugovor sa nemačkom kompanijom.

Grupacija, sa sedištem u Bišofsverdi kod Bautzena (Nemačka), sada želi da koristi maloprodajni prostor u druge svrhe. Ovo je već uticalo na lokaciju na železničkoj stanici u Dizeldorfu, gde se brendovi kao što su Vila, Onli, Jack & Jones, Selected Homme i Street One nude u prodavnici Catches, kojom takođe upravlja PTH Group.

žena gleda u obaveštenje na kome piše da je prodavnica Esprit u Belgiji privremeno zatvorena
IMAGO / imago stock&people / Profimedia 

Prilikom nedavnog objavljivanja godišnjih rezultata, menadžment je upozorio da ostaje „sumnja“ o budućnosti brenda rođenog 1968. Njegovi rezultati za 2023. pokazali su pad aktivnosti za 16,3 odsto, na 5,912 milijardi hongkonških dolara (oko 700 miliona evra) dok su se njeni gubici ozbiljno povećali, dostigavši 2,339 milijardi hongkonških dolara (277 miliona evra, porast od 252 odsto za godinu dana) preneo je fashionnetwork.

(EUpravo Zato/Bild/Telegraf Biznis)