Navedeni cilj ove peticije jeste da "izvrši pritisak na evropske institucije da zabrane ovaj aditiv i zahteva od država članica Evropske unije da deluju", stoji u zajedničkom saopštenju.

Peticija je raširena u jedanaest evropskih zemalja, od kojih devet članica EU i 2 koje nisu članice - Nemačkoj, Austriji, Belgiji, Španiji, Francuskoj, Italiji, Irskoj, Luksemburgu, Holandiji, Velikoj Britaniji i Švajcarskoj.

Šta je E 951?

Prema Foodwatchu, aspartam je prisutan u više od 6000 proizvoda, a posebno u onima koji imaju oznaku -bez šećera- poput određenih gaziranih pića, jogurta s oznakom 0 posto ili žvakaćim gumama. U Francuskoj je odobren 1988, a izaziva rasprave o rizicima i mogućem negativnom uticaju na zdravlje.

2023. Svetska zdravstvena organizacija klasifikovala ga je kao "moguće kancerogen za ljude".

Felipe Bergerot, predsednik Lige protiv raka u tom zajedničkom saopštenju za javnost naveo je da "nema razloga da se dopusti da ljudi budu izloženi riziku od raka koji se potpuno može izbeći".

U saopštenju stoji i apel.

"Tražimo od naših političara koji donose odluke da preuzmu odgovornost i zabrane ga", poziva Bergerot.

Druge studije primetile su rizike povezane sa dijabetesom ili prevremenim porođajem vezanim za konzumaciju aspartama.

Taj aditiv, koji se na etiketama može prepoznati po broju E 951, ponovo je 2013. odobrila EFSA, Evropska agencija za sigurnost hrane odgovorna za ocenjivanje proizvoda na evropskom tržištu hrane.

"Deo studija finansirala je prehrambena industrija"

Foodwatch, Liga protiv raka i Yukazabrinuti su zbog "sukoba interesa", ističu u svom saopštenju.

Naime, "gotovo tri četvrtine studija o aspartamu koje EFSA smatra pouzdanim finansirala je ili je pod uticajem (prehrambene) industrije, što dovodi u pitanje verodostojnost procene rizika, a time i odobrenja aspartama" koje je dala ta evropska institucija, prema izveštaju Foodwatcha o aspartamu objavljenom u utorak.

Ova tri subjekta za zaštitu potrošača i zdravlja već su krajem 2019. zajedno pokrenuli kampanju protiv nitritnih soli u hrani zbog njihove uloge u pojavi određenih karcinoma probavnog sistema, koji su rezultirali promenom recepata kod pojedinih proizvođača.

(M.A./EUpravo zato/index.hr)