Jedan od najsloženijih, verovatno i najstrašnijih francuskih delikatesa ponovo se priprema nakon par godina pauze na zadovoljstvo mnogih hedonista.

Presovana patka (Le Canard à la presse) je simbol francuske kulinarske uglađenosti, prefinjenosti i umetnosti.

Ovo luksuzno jelo potiče iz Normandije, regije poznate po svojoj tradiciji pripreme patke, a u njegovoj osnovi nalazi se kompleksan proces koji kombinuje kuvanje, ekstrakciju i umetničko serviranje.

Kako se priprema ovaj delikates?

Priprema počinje pažljivim izborom patke, često mladih i specijalno uzgajanih ptica.

Patka se najpre peče kako bi meso zadržalo sočnost, dok koža postaje zlatno-hrskava. Potom dolazi ključni deo, koristi se posebna srebrna presa. Kosti i ostaci patke se stavljaju u presu, gde se snažnim pritiskom izvlači esencijalni sok bogat ukusima i prirodnim masnoćama. Ovaj koncentrat postaje osnova za pripremu bogatog sosa, koji često uključuje crveno vino, konjak i začine.

Serviranje presovane patke pravi je ritual. Jelo se obično priprema i završava pred gostima, što dodatno doprinosi njegovom luksuznom i teatralnom karakteru. Na tanjiru se kombinuju delovi mesa, hrskava koža i neodoljivi sos, što stvara harmoniju ukusa.

To je složeno i jezivo u čijoj je izvedbi sve bitno, i ceremonija pripremanja, serviranja i na kraju i sam ukus. Dramatično drobljenje kostiju pečene patke u dekorativnoj srebrnoj presi koja izvlači krv i sokove, koji se zatim koriste za kuvanje dekadentnog „sauce au sang" (krvavog sosa), nikog ne ostavljaju ravnodušnim.

Međutim, dve godine ovog najdekadentnijeg francuskog jela nije bilo na menijima. Ptičiji grip je 2022. i 2023. godine opustošio zalihe pataka za restorane širom Francuske.

Dodatnim naporom i brigom o živini, populcija pataka se vratila kako bi i dalje mogla da bude servirana u restoranima.

Konzumiranje ovog jela prilika je da doživite pompu i ceremoniju koja je klasičnu francusku kuhinju postavila na globalnu pozornicu u kasnom 19. veku, a njegova priprema za stolom nudi posetiocima redak uvid u umetnost francuske kuhinje.

(M.A./EUpravo zato/tumagazin.rs)