Poljska ulazi u trku za domaćina Olimpijskih igara 2040. ili 2044. godine, najavio je premijer Donald Tusk.

Ova država nikada ranije nije organizovala događaj takvog kalibra, a dosad se neuspešno prijavljivala za Zimske olimpijske igre 2006. i 2022.

"Posvećujem ovu odluku deci koja danas imaju 10, 12 ili 15 godina. Poljska će se zvanično prijaviti da bude domaćin Olimpijskih igara", naveo je.

Poljska je organizovala Evropske igre 2023, a zajedno sa Ukrajinom je 2012. održala i Evropsko prvenstvo u fudbalu.

I Nemačka želi Olimpijske igre

Ipak, neće biti jedini takmac pošto i Nemačka želi da se okuša u ovom velikom poduhvatu.

Berlinska senatorka unutrašnjih poslova Iris Spranger namerava da sarađuje s gradom Hamburgom kako bi se zajedno kandidovali za domaćina Olimpijskih igara 2040. godine.

Berlin
hanohikirf / Alamy / Alamy / Profimedia Pogled na Berlin

"Dobrih 50 godina nakon ponovnog ujedinjenja, bio bi izvanredan znak zajedničkog rasta ako bi se Igre održavale u dva najveća grada na zapadu i istoku zemlje – Hamburgu i Berlinu“, rekla je Spranger za DPA.

Nije isključila ni saradnju s drugim gradovima.

Prema informacijama DPA, već je bilo razgovora između dva grada. Spranger je dodala da je Euro 2024 pokazao da „Berlin može da organizuje velike međunarodne događaje".

"Sportska metropola ima potrebnu infrastrukturu, logističko znanje, iskustvo i stručnost za organizaciju globalnih sportskih događaja najvišeg standarda", navela je.

Nemačka je bila domaćin Olimpijskih igara 1936. u Berlinu za vreme nacista i 1972. u Minhenu, kao i Zimskih igara 1936. u Garmiš-Partenkirhenu.

Naredne Olimpijske igre će se održati 2028. u Los Anđelesu.

(EUpravo zato/BBC/DPA)