Olimpijske igre u Parizu 2024. godine su završene svečanom ceremonijom na kojoj se filmska zvezda Tom Kruz spustio se užetom sa krova nacionalnog stadiona Francuske i primio olimpijsku zastavu – simbolično, jer francuska prestonica predaje "štafetu" sledećem domaćinu – Los Anđelesu u Americi.

Kruz se, naime, u izdanju Itana Hanta, junaka filmskog serijala "Nemoguća misija" - spustio sa vrha stadiona uz poznatu muzičku temu iz filma. Kada je sleteo na zemlju, i pošto se rukovao sa oduševljenim sportistima, preuzeo je olimpijsku zastavu od gimnastičarke Simon Bajls, prikačio je na svoj motor i odjurio sa stadiona.

Pošto se Tom Kruz spustio na stadion i preuzeo zastavu, emitovan je prethodno snimljeni segment u kojem američki glumac vozi motor pored Ajfelove kule, ulazi u avion, a zatim skače iz aviona iznad Holivud hilsa. Tri kruga su dodata slovima O na slavnom znaku za Holivud, stvarajući pet olimpijskih prstenova.

Srbija završila OI sa pet medalja

Srbija je na Olimpijskim igrama u Parizu osvojila pet medalja.

Svečani doček srpskih osvajača olimpijskih medalja održaće se u ponedeljak 12. avgusta, sa početkom u 20 časova ispred Starog dvora, saopšteno je danas iz Sekretarijata za informisanje Grada Beograda.

"Sa balkona Starog dvora sugrađanima će se obratiti osvajači medalja, zlatni vaterpolisti i strelci Zorana Arunović i Damir Mikec, osvajačica srebrne medalje u tekvondou Aleksandra Perišić, bronzani košarkaši, a očekuje se potvrda osvajača zlatne medalje u tenisu Novaka Đokovića. Pozivamo sugrađane da u što većem broju dođu ispred Starog dvora i da zajedno sa srpskim olimpijcima proslavimo uspeh srpskog sporta", navodi se u saopštenju.

Hiljade sportista koji su plesali i pevali cele večeri oduševljeno su pozdravili tu scenu, kao i umetnički program, koji je veličao olimpijske teme, završno sa vatrometom.

Za to vreme, u Los Anđelesu...

Za to vreme, na plaži Venis bič u Los Anđelesu nastupali su Bili Ajliš, Red Hot Čili Pepers, reper Snup Dog, koji je veći deo igara proveo u Parizu, gde je bio popularno lice na tribinama, i njegov dugogodišnji saradnik Dr Dre.

Olimpijske igre u LA
Gvg / imago sportfotodienst / Profimedia 

Na kraju ceremonije, olimpijski plamen ugasio je francuski plivač Leon Maršan, koji je osvojio četiri zlatne medalje. Igre u Parizu su time zvanično završene.

Iako je Los Anđeles najavio uzbudljive igre 2028, ovo je ipak bilo veče Pariza, i njegova prilika za poslednju sjajnu zabavu.

I dok je Pariz koristio ikonične znamenitosti kao što su Ajfelova kula i Versajska palata kako bi osvojio srca olimpijaca i gledalaca, Los Anđeles se brzo okrenuo svom glavnom adutu: zvezdama Holivuda.

"Stvorili ste kulturu mira"

Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah je pozdravio sportiste dok je proglašavao Igre zatvorenim.

"Ovo su bile senzacionalne Olimpijske igre od početka do kraja", izjavio je.

Bah, koji je najavio da se penzioniše sledeće godine, takođe je apelovao na "kulturu mira" u ratom razorenom svetu.

"Tokom ovog vremena, živeli ste zajedno pod jednim krovom u Olimpijskom selu. Grlili ste jedni druge. Poštovali ste jedni druge, čak i ako su vaše zemlje podeljene ratom i sukobima. Stvorili ste kulturu mira" rekao je Bah.

Gradonačelnica Los Anđelesa Karen Bas je priznala da je Pariz ovim Olimpijskim igrama postavio visoke standarde. Ali Grad Anđela se predstavio kao svetionik raznolikosti i ima Holivud kao oslonac.

Sportske uspomene

Francuska će poneti sa sobom lepe sportske uspomene.

Francuzi su dobili novog šampiona u plivanju Leona Maršana koji se pokazao kao kralj bazena, pre nego što je francuski džudista Tedi Rine izdominirao i osvojio svoju petu olimpijsku zlatnu medalju.

Gimnastičarska Simone Bajls je ostavila iza sebe noćnu moru iz Tokija, ostvarivši dugo očekivani povratak na Olimpijadu pred publikom punom zvezda. Došla je kao najodlikovanija gimnastičarka na svetu i otišla sa još tri zlatne medalje u svojoj vitrini.

Brejkdens je debitovao na Olimpijadi - uz određene podsmehe na društvenim mrežama - dok su se 3x3 košarka, sportsko penjanje, skejtbording i surfovanje drugi put pojavili.

Ono što je važno, posebno za MOK, jeste da nije došlo do većih skandala, iako je komitet morao da se nosi sa nekim kontroverzama, poput zagađene Sene ili nemira zbog ženskog bokserskog takmičenja.

(JA/EUpravo zato)