Olimpijske igre čine vrhunac atleticizma, teškog rada i posvećenosti, a možda i uživanja u parmezanu.

Gimnastičarka Đorđa Vilja je osvojila srebrnu medalju u višeboju u gimnastici, što je prvo odličje u ovoj disciplini za Italiju u poslednjih 96 godina, ali je ubrzo privukla pažnju zbog svoje velike ljubavi prema siru.

Naime, njen sponzor 2021. je bio proizvođač sira "Consorzio del Formaggio Parmigiano-Reggiano", ali su se upečatljive slike tek ovih dana pojavile na društvenim mrežama.

Đorđa pozira na ogromnim kolutovima sira ili izvodi akrobacije pored ovog delikatesa.

Na drugim fotografijama parmezanu već nije mogla da odoli, pa se sladila kriškama.

Italijanska provincija Emilija Romanja se zbog ove neobične reklame našla u žiži javnosti i to sa razlogom jer je poznata po brojnim specijalitetima - pršuti, tortelinima, taljatelama ili mortadeli.

Parmezan (parmeđano ređano) se, inače, pravi u brdima oko Parme, severozapadno od Bolonje. Da bi bio pravi parmezanski sir, mora da potiče iz Parme, Emilije, Modene, Bolonje ili Mantove.

Tamošnje krave imaju specifičnu ishranu, a oko 550 litara mleka je potrebno da bi se napravio ogromni kolut poput onog na kome je gimnastičarka pozirala. Kolutovi se ne formiraju odmah, već moraju da odstoje najmanje godinu dana, iako neki drugi, mnogo skuplji, sirevi "leže" 24, 36, 40 i više meseci.

Po isteku godinu dana, inspekcija proverava svaki kolut udarajući ga specijalnim čekićem kako bi oslušnuli njegov proces starenja. Svaki dobija svoj broj kako bi se sprečili falsifikati.

(EUpravo zato/CNN)